Савченко: Надя буде звільнена і житиме

Сестра Надії Савченко Віра розповіла про стан здоров'я головної української бранки

Про це вона розповіла у ефірі Еспресо.TV.

"Я з нею спілкувалася особисто до суду. На суді нам не дали поспілкуватися. Я завтра вилітаю до Москви і в мене є дозвіл на побачення з нею.

Щодо її стану: я починаю чути розмови від не шанованих мною панів офіцерів ЗСУ, що "та она там не голодает". Тому нешановані офіцери, вона справді голодує 76-й день. Вона вживала лише в крапельницях глюкозу і амінокислоти. Зараз і від цього вона відмовилася", - зазначила Віра Савченко.

Родичка української бранки наголошує на необхідності подальшої підтримки Надії.

"Це її зброя, не впертість і не дурість. Якщо людина підняла зброю і її всі підтримують, але весь натовп, який її начебто підтримує, говорить "Надя, склади зброю, ти не доб'єшся цим, ти не переможеш". Це аморально – якщо підтримуємо, то підтримуємо до кінця в її боротьбі, яку вона обрала.

Я сподіваюся з нею поговорити і зрозуміти, яка далі в нас стратегія, тому що ми руки не складемо, і Надя буде звільнена, і житиме. Так, весь світ, правда, бореться за нашу Надію. Сподіватимемося, що Кремль дослухається", - сказала вона.

На переконання Віри Савченко, її сестрі вдається триматися завдяки тому, що Україна добре готувала льотчиків.

"Надя дорожить своїм здоров'ям не менше того, як ми її намагаємося уберегти. Вона льотчик, держава Україна вкладала величезні кошти в здоров'я і вишкіл льотчиків. І пілоти, зараз їх в нас, на жаль, поменшало, – цінні кадри, тому Надя розраховує свої сили. В її планах, я сподіваюся, не померти на території Російської Федерації", - наголосила вона.

Нагадаємо, Надія Савченко голодує на знак протесту проти її утримання за ґратами та російської агресії на Донбасі вже 76-й день. 

25 лютого Московський міський суд відхилив скаргу захисників Савченко і підтвердив попереднє рішення суду, за яким військовополонена має залишатися під досудовим арештом у Росії до 13 травня.

На судовому засіданні військовополонена заявила, що, можливо, не доживе до наступного суду.

Лідер кримськотатарського народу, дисидент, правозахисник Мустафа Джемілєв звернувся до Надії Савченко з проханням припинити голодування. Сьогодні льотчиця відповіла на звернення, однак заявила, що голодуватиме далі, скільки буде потрібно.

Тим часом, у Євросоюзі заявили, що Кремль несе відповідальність за здоров’я Савченко і має негайно її звільнити.