Вчені віднайшли гігантську чорну діру, котра з'явилась на зорі Всесвіту

Міжнародна група вчених на чолі з астрономами з Пекінського університету і Університету Арізони (США) виявила найяскравіший квазар, який живиться від найдавнішої надмасивної чорної діри

Квазар SDSS J0100 + 2802 з центральною чорною дірою масою в 12 мільярдів сонць і світністю в 420 мільярдів сонць знаходиться на відстані близько 12,8 мільярдів світлових років від Землі, передає Еспресо.TV з посиланням на National geographic.

"Для порівняння: наш Чумацький Шлях таїть у собі чорну дірою масою всього в 4 мільйони сонячних мас, - коментує співробітник Пекінського університету Фань. - А діра цього квазара ще в 3000 разів важча".

Відкриття ультраяскравого SDSS J0100 + 2802 змінює уявлення про зростання чорних дір і розвиток зірок і галактик у ранньому Всесвіті. Для свого віку ця чорна діра неймовірно масивна, адже для досягнення таких розмірів вона повинна була поглинути великі обсяги речовини міжзоряного середовища і злитися з іншими великими чорними дірами. А такого достатку матеріалу в ранньому Всесвіті ще не було.

Вчені Піднебесної виявили квазар в 2013 році за допомогою 2,4-метрового телескопа Ліцзян, розташованого в китайській провінції Юньнань. Ультраяскравий характер квазара дозволив китайським астрономам виміряти температуру, стан іонізації і вміст металу міжгалактичної середовища в епоху реіонізаціі.

Після первісного відкриття на яскравий об'єкт звернули свій погляд два телескопа в Південній Арізоні: 8,4-метровий Великий бінокулярний телескоп в обсерваторії Маунт-Грем і 6,5-метровий багатодзеркальний телескоп на горі Хопкінс.

Вони допомогли вченим виміряти відстані і масу чорної діри.