Євродепутат закликав ЄС створити "список Савченко" аналогічний списку Магнітського

Віце-президент групи Альянсу лібералів та демократів Європейського парламенту, глава неформальної групи друзів України Пятрас Аушрявічюс закликає ЄС негайно запровадити аналог "списку Магнітського" "список Савченко"

Із відповідним закликом він звернувся до Європейської Ради та Європейської комісії, передає Еспресо.TV з посиланням на "УНІАН".

"Я прошу Раду та Комісію включити в наступний список санкцій імена всіх тих, хто в Росії відповідає за утиски і незаконні дії щодо пані Савченко. ЄС без зволікань повинен запровадити та реалізувати аналог "списку Магнітського" "список Савченко", - заявив депутат Європарламенту.

Аушрявічюс наголосив, що вчорашнє рішення російського суду "ще раз довело жалюгідний цинізм Москви, яка такою поведінкою показує ставлення до зобов'язань, нещодавно підписаних у Мінську, щодо звільнення всіх військовополонених".

"Я звертаюся до Високого представника Могеріні вжити негайних заходів і вчинити демарш російській владі щодо подальшого утримання під вартою пані Савченко", - наголосив європейський політик.

Нагадаємо, Надія Савченко голодує на знак протесту проти її утримання за ґратами та російської агресії на Донбасі вже 76-й день. 

13 лютого фундація "Відкритий діалог" оприлюднила свій "Список Савченко: покарати винних" по аналогії зі "списком Магнітського".

25 лютого Московський міський суд відхилив скаргу захисників Савченко і підтвердив попереднє рішення суду, за яким військовополонена має залишатися під досудовим арештом у Росії до 13 травня.

На судовому засіданні військовополонена заявила, що, можливо, не доживе до наступного суду.

Лідер кримськотатарського народу, дисидент, правозахисник Мустафа Джемілєв звернувся до Надії Савченко з проханням припинити голодування. Сьогодні льотчиця відповіла на звернення, однак заявила, що голодуватиме далі, скільки буде потрібно.

Тим часом, у Євросоюзі заявили, що Кремль несе відповідальність за здоров’я Савченко і має негайно її звільнити.

Водночас, сестра Савченко Віра висловила переконання, що Надя буде звільнена і житиме. Водночас вона закликала всіх небайдужих писати листи українській полоненій у СІЗО Москви.