Аваков вибачився за поведінку міліції біля Нацбанку. Звільнено начальника Печерського райвідділку

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вибачився за поведінку міліціонерів, як вчора ввечері застосували силу до мітингувальників біля будівлі Нацбанку

Про це міністр написав на своїй сторінці у "Фейсбуці", передає Еспресо.TV.

"Насамперед - мої вибачення всій країні за непрофесійну поведінку міліції у виниклій ситуації і потворну сцену біля будівлі НБУ. До пікетувальників біля НБУ цієї ночі я під'їхав і вибачився за подію особисто", - зазначив він.

Аваков також повідомив, що призначено розслідування події, однак уже зараз міністр прийняв рішення звільнити з посади керівника Печерського райвідділку міліції.

"Мною призначено розслідування події, результати якого будуть оприлюднені публічно не пізніше наступних 48 годин. Працюватиме комісія на чолі з двома заступниками міністра – Екою Згуладзе і Сергієм Яровим.

За фактом моєї розмови з мітингувальниками під НБУ цієї ночі - домовилися про надання всіх фото та відео матеріалів з боку протестуючих для матеріалів об'єктивного розслідування. За фактом зіткнення - порушено кримінальну справу.

За підсумками побіжного розгляду по гарячих слідах мною прийнято рішення - керівник Печерського райвідділу Києва звільнений з посади, його заступник з громадської безпеки - відсторонений до висновків комісії з розслідування", - йдеться у повідомленні.

Міністр також зазначив, що ініціюватиме створення робочої групи, яка матиме на меті допомогти Нацбанку стабілізувати ситуацію з валютою.

"Поговоривши з людьми, вважаю за необхідне розділити реальних мітингувальників людей з проблемами, що призвели їх під Нацбанк, і тих, хто за їхніми спинами намагається розгойдувати і без того непросту ситуацію. Людьми, які прийшли під Нацбанк потрібно займатися! Вранці буду звертатися до голови НБУ, міністрам економічного блоку уряду, що б створити робочу групу і шукати рішення питання - не виходить в Нацбанку, значить в парламенті. Готовий надати офіс МВС - як майданчик для таких консультацій.

Звертаюся до людей, які прийшли з протестом під Нацбанк, розуміючи їхні мотиви і проблеми, які змусили їх піти на крок публічного протесту - і не заперечуючи Ваше право на протест - прошу зрозуміти побоювання правоохоронців. У будівлі НБУ зберігаються золотовалютні резерви країни - дестабілізація навколо цієї будівлі - величезний ризик дестабілізації національного масштабу. Я прошу всіх зрозуміти це, врахувати і дотримуватися в заявленому пікеті коректних норм. А міліція зробить все для забезпечення порядку навколо мітингу та захисту його від провокацій, аж до вирішення кризи, що виникла.

Грошова система країни - виключна компетенція НБУ - незалежного органу, в роботу якого не може втручатися уряд. І все ж. Я, як міністр буду ставити на уряді питання про створення робочої групи уряду в допомогу НБУ - за рішенням проблем з дебіторами і кредиторами банків на тлі поточної фінансової кризи", - заявив Аваков.

"Скажу як міністр ще раз: Міністерство внутрішніх справ приносить свої вибачення за інцидент з невідповідним застосуванням силового впливу на мітингувальників біля будівлі НБУ увечері 26 лютого", - підсумував очільник МВС.

Нагадаємо, вчора ввечері між пікетувальниками, що зібралися під будівлею Нацбанку та називають себе "Фінансовим майданом", та міліцією виникла сутичка. Міліціонери знесли бульдозером намет, в якому учасники акції ховалися від дощу. 

Фото: Українська правда

 

Відео: 17 канал