Член Ради з прав людини при президентові Росії: Савченко може померти в найближчі дні

Член Ради з прав людини при президенті Росії Олена Масюк закликала перевести під домашній арешт українську льотчицю Надію Савченко, яка більше 70 днів продовжує голодування в московському СІЗО

Масюк закликала інших членів РПЛ підтримати її заклик і звернутися до влади з проханням про зміну запобіжного заходу для Савченко, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

"Перш ніж ви, шановні колеги, вирішите опонувати мені з причини того, що, можливо, ви вважаєте Савченко злочинницею і вбивцею, і будете стверджувати, що суд у всьому розбереться, згадайте мої слова: Надія Савченко може померти в найближчі дні", - йдеться у зверненні Масюк.

За її словами, стан здоров'я Савченко в останні дні різко погіршився. Вона вже 15 днів відмовляється від ін'єкцій глюкози, і в неї почалися серйозні проблеми з внутрішніми органами, пояснила Масюк.

"Не в наших силах звільнити Надію Савченко з-під арешту, але ми маємо право звернутися до тих, хто може змінити їй запобіжний захід. Наприклад, на домашній арешт в стінах українського посольства в Москві або в орендованій адвокатами квартирі в Москві. Це врятує їй життя", - підкреслює Масюк.

У вівторок Мосміськсуд визнав законним продовження арешту Савченко до середини травня і відмовився задовольнити клопотання захисту про зміну їй запобіжного заходу. Захисники українки висловили сумнів, що справа дійде до суду, оскільки слідчі органи, за словами адвоката Іллі Новікова, не можуть закінчити розслідування.

Савченко звинувачують у причетності до загибелі двох російських журналістів влітку минулого року під Луганськом. Сама вона відкидає звинувачення.