СБУ: Теракт у Харкові вчинили завербовані Росією "Оплотовці" за $10 тис.

В СБУ розповіли подробиці теракту, який стався під час мирної ходу у Харкові 22 лютого

Про це розповів голова СБУ Валентин Наливайченко, передає Еспресо.TV

"Теракт у Харкові вчинило терористичне угрупування у складі якого було три громадянина України. Встановлено, що усі вони - мешканці Харкова та Харківської області у віці від 28-ми до 42-років. Ватажок групи 78 року народження, мешканець Харкова на прізвисько "Рижий" є учасником незаконної терористичної організації "Оплот".  Крім того, він був завзятим учасником Антимайдану. До того ж терорист, який привів у дію вибуховий пристрій, в минулому – співробітник спецпідрозділу "Беркут",- повідомив Наливайченко. 

За словами голови СБУ, "Рижий" наразі затриманий, також затримані його співучасники. Зараз вони дають свідчення. 

"Крім того, ватажок цього угрупування у листопаді 2014 року їздив до Бєлгорода у Російську Федерацію, де отримав вказівки, інструкції, гроші та знаряддя від працівників російського ГРУ Генштабу ЗС РФ. Життя харків’ян було оцінено у 10 000 доларів США", - поінформував Наливайченко. 

Голова СБУ зазначив, що два інші учасники злочинного угрупування також є представниками харківського "Оплот", які познайомилися під час свого лікування у медичному закладі після побиття євромайданівців.

За словами Наливайченка, під керівництвом Генпрокуратури, у співпраці з СБУ та МВС підозрювані були затримані. Слідство має всі докази стосовно їх участі у теракті.

Крім того голова СБУ повідомив, що крім російського вибухового пристрою МОН-100 у злочинців було вилучено 2,8 кг пластиду, 6 гранат Ф-1 та детонатори.

Нагадаємо, 22 другого лютого у Харкові під час ходи Гідності стався вибух. Жертвами теракту стали чотири мирні мешканці.