У річницю захоплення Криму Путін запровадив нове свято - День сил спецоперацій

Згідно з указом російського президента Володимира Путіна, 27 лютого стане Днем сил спеціальних операцій - нового угрупування сил міноборони Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

"Указ президента опубліковано на інтернет-порталі правової інформації, де зазначено, що він набирає чинності з моменту опублікування, 26 лютого.
Чому в якості професійного свята співробітників сил спецоперацій вибрано саме 27 лютого, в документі не уточнюється", - йдеться у повідомленні.

"Чому Днем Сил спеціальних операцій вибрано 27 лютого, хоча дата створення ССО зовсім інша? Згадайте, що і де відбувалося рік тому. І чим тоді все завершилося", - пише Российская газета, офіційне видання уряду Росії.

Рівно рік тому в ніч на 27 лютого озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків захопили в Сімферополі приміщення кримського парламенту і уряду. Через три тижні Росія оголосила Крим своєю територією, не зустрівши силового опору з боку України.

Однак, сили спеціальних операцій Росії - новий структурний підрозділ Збройних сил країни, яке почало формуватися шість років тому.

Згідно з офіційною інформацією, нова угруповання сил міністерства оборони Росії "призначена для виконання завдань всередині країни і за кордоном".

За даними російської влади, аналогічні підрозділи є у США, Ізраїлю, Німеччини та Франції.

"Вивчивши практику формування, підготовки та застосування сил спеціальних операцій провідних держав світу, керівництво міноборони також приступило до їх створення", - заявив раніше начальник Генштабу Росії, генерал армії Валерій Герасимов.

Він пояснив, що Росія, приймаючи рішення про створення нового підрозділу, врахувала досвід воєн і військових конфліктів XXI століття, в яких помітно зросла роль спецоперацій.

Нагадаємо, так звані "зелені чоловічки" в Криму - люди в камуфляжній формі зеленого кольору без розпізнавальних знаків - стали класичним прикладом російського мистецтва військової маскування, вважають експерти. В кінці лютого - початку березня 2014 року стратегічні об'єкти в Криму були зайняті саме ними (в соцмережах їх ще називали "ввічливі люди") - невідомими людьми у камуфляжній формі, які діяли на території Криму без відома і згоди уряду України.