Кабмін компенсує "Нафтогазу" постачання газу на окупований Донбас

Кабінет міністрів України компенсує НАК "Нафтогаз України" кошти за газ, який постачався на непідконтрольні української влади території Донбасу

Про це журналістам у Кабінеті міністрів заявив глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, передає Еспресо.TV з  посиланням на "РБК-Україна".

Так, коментуючи необхідність передбачити у відкоригованому бюджеті статтю на компенсацію "Нафтогазу" 10 млрд грн за газ, який постачався в зону АТО, Коболєв сказав: "Це практично понесені витрати. Газ туди поставлявся... всі витрати будуть понесені державною компанією, і вони повинні бути компенсовані".

Тому, на думку Коболєва, вилучення цього пункту із законопроекту про зміни до держбюджету є популізмом.

"Державна компанія НАК "Нафтогаз" балансується з бюджету, тобто вони будуть компенсовані тим або іншим чином. Можна це поставити окремою позицією в бюджеті і написати, як це називається, а це можна прибрати, але ці витрати будуть понесені", - зазначив голова "Нафтогазу".

Він повідомив, що газ в зону АТО цієї зими поставлявся, а відключення від газопостачання непідконтрольних територій відбулося лише нещодавно. У той же час НАК "Нафтогаз" не мав можливості отримати оплату за поставлений газ від терористів.

"Важко говорити про оплату або актах на території, яку захопили терористи. Підписати акт з терористами, звичайно, ми не можемо, але надати технічний розрахунок і показати лічильники, з яких видно, що газ надходив, ми можемо", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, Кабмін пропонує в 2015 році  здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики на 29,7 млрд грн, у тому числі 10,7 млрд грн для компенсації збитків "Нафтогазу" від поставок газу в зону АТО.