Адвокат скаржиться в Генпрокуратуру на незаконне обмеження свободи свідка у справі про вбивство Нємцова

В Росії незаконно обмежують свободу Анни Дурицької, що стала свідком вбивства Бориса Нємцова

Про це заявив адвокат Вадим Прохоров в ефірі телеканалу "Дощ" в неділю, 1 березня, повідомляє Еспресо.TV.

"Анна абсолютно чітко і однозначно заявила про те, що хоче повернутися на батьківщину, у неї в Києві хвора мати, яка і так у важкій психотравмуючої ситуації. Їй це зробити не дають, фактично вона перебуває під домашнім арештом, - сказав адвокат. - Вчора, наприклад, нас замкнули в будівлі Головного слідчого управління Слідчого комітету по Москві і не давали вийти. У результаті її вдалося тільки на СКРовской машині вдалося вивезти під конвоєм на квартиру одного із соратників Бориса Нємцова, де вона зараз і живе ".

"Дають якісь невиразні пояснення про те, що її можуть вбити - причому незрозуміло, в Росії чи в Україні - мабуть, мусується тема, що цей злочин української хунти для того, щоб насолити Володимиру Володимировичу", - розповів він.

"Вона написала заяву консулу при мені, що хоче покинути територію Росії. Вона не обвинувачена, що не підозрювана і, думаю, напевно, не буде - для цього немає ніяких підстав, вона сама ледве уникла загибелі - і обрання будь-якої запобіжного заходу незаконно. Вона категорично проти програми захисту свідків, а насильно утримувати свідка ніхто не дозволяв ", - додав Прохоров.

На його думку, "це незаконне обмеження свободи, свободи пересування, тим більше іноземної громадянки, і явне перевищення своїх повноважень співробітниками Слідчого комітету Росії".

У понеділок, за словами адвоката, він подасть відповідні заяви в Генпрокуратуру, уповноваженому з прав людини при президенті РФ. Крім того, "можливо, ця ситуація буде якось оскаржена в суді".

Нагадаємо, МЗС України направив ноту в російське зовнішньополітичне відомство з проханням допомогти Дурицької повернутися на батьківщину. Її свобода пересувань не обмежена, однак вона перебуває під посиленою охороною, повідомив представник МЗС України Євген Перебийніс.

Анна Дурицька розповіла слідчим, що увечері 27 лютого вона зустрілася з Борисом Нємцовим в ГУМі, де вони повечеряли. Потім вони пішли додому до Нємцова. Близько 23:35, коли вони йшли по Великому Москворецкая мосту, політика розстріляв кілер. Сама Дурицька не постраждала.