Австрія розморозила рахунки братів Клюєвих, - ЗМІ

Австрійські рахунки компанії колишнього голови Адміністрації президента Андрія Клюєва та його брата Сергія розморожені, попри санкції ЄС

Про це йдеться у річному фінансовому звіті компанії SLAV AG Андрія і Сергія Клюєвих, який є в розпорядженні DW.DE, передає Еспресо.TV.

"Суворі санкції (замороження майна та банківських рахунків) на даний момент зняті", - зазначено в документі. Таким чином компанія змогла частково відновити підприємницьку діяльність.

У прокуратурі Відня, яка торік вела слідство проти низки осіб із санкційного списку ЄС за підозрою у відмиванні коштів, заяву компанії Клюєвих наразі не коментують. Поки невідомо, чи будуть формально подовжені санкції проти SLAV AG. Термін ухвалених рік тому санкцій спливає 5 березня. Їхнє подовження залежить від того, чи будуть у правоохоронних органів матеріали, які дають підставу для подальшого розслідування справи за підозрою у незаконному збагаченні.

Наразі, як зазначено у реєстрі підприємств Австрії, стосовно компанії Клюєвих заморожені лише акції, якими володіють колишні українські чиновники, а також пов'язані із цими акціями права.

Річ у тім, що правові норми ЄС не передбачають повного блокування діяльності компанії, власники якої перебувають під санкціями. Блокується лише отримання власниками дивідендів від діяльності фірми, а також можливість виведення активів.

Не виключено, що повне замороження рахунків SLAV AG торік могло бути пов'язане із підозрою у відмиванні коштів. Утім, наразі, достатніх доказів українськими і австрійськими правоохоронцями не зібрано. У Генпрокуратурі України DW повідомили, що співробітники відомства провели вже понад 30 зустрічей з колегами у низці європейських країн, у тому числі в Австрії, "в рамках пошуку викрадених колишніми високопосадовцями державних активів з метою їх повернення державі". Серед підозрюваних залишаються і брати Клюєви.

Нагадаємо, у січні прокуратура висунула підозру колишньому секретарю РНБО Андрію Клюєву.