Каспаров: Після вбивства Нємцова мирні політичні зміни в Росії неможливі

Вбивство Бориса Нємцова виключає надію на мирні політичні зміни в Росії, тепер зміни можливі тільки через масове повстання

Таку думку висловив чемпіон світу з шахів, російський опозиціонер Гаррі Каспаров, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

"Борис сподівався - як ми розуміємо, марно, - побачити якусь форму мирного переходу до нормального, цивілізованого демократичного правління", - заявив Каспаров в інтерв'ю агентству Reuters в неділю, 1 березня. На його думку, Нємцов був одним з провідних поборників ненасильницьких політичних змін.

Каспаров зазначив, що "тепер не бачить шансів для Росії змінити нинішню жорстоку диктатуру Путіна на щось, щонайменше, таке ж помірне, як 10 років тому". На його думку, якщо зміни і можуть відбутися, то тільки шляхом "запеклого масового повстання".

Він розділяє підозри прихильників убитого опозиціонера, що за вбивством стоять представники російської влади.

"Для тих, хто займається опозиційною діяльністю, це сигнал про те, що ситуація непередбачувана", - заявив Каспаров. "Ми не збираємося витрачати час на те, щоб переслідувати вас по закону ... роблячи вигляд, що дотримуємося норм права. Ми просто усунемо вас", - продовжив він.

За словами Каспарова, який зараз проживає в США, у нього немає охоронців. Шахіст вважає, що його життя поза небезпекою, при цьому він утримується від поїздок до Росії, кажучи, що віддає перевагу "не купувати квиток в один бік". На питання журналіста про те, чи є у нього якась політична стратегія, Каспаров відповів: "У мене немає стратегії. Це не гра в шахи. У шахах є правила".

На його думку, у російської опозиції мало простору для маневру, не кажучи вже про розвиток політичної стратегії. "Яка може бути стратегія, якщо тебе можуть вбити?" - резюмував Каспаров.