На парламентських виборах в Естонії перемогу здобула правляча Партія реформ

В Естонії завершилися парламентські вибори, на яких перемогла правляча Партія реформ, набравши 27,7% голосів. Таким чином, вона отримала 30 з 101 мандата в Рійгікогу

Головною темою передвиборної кампанії була безпека країни, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Друге місце посіла опозиційна проросійська Центристська партія. Їй дісталися 24,8% голосів виборців, або 27 депутатських місць.

Основу електорату Центристської партії складають російськомовні жителі Естонії, що складають чверть її населення - 1,3 мільйона людей.

На третьому місці опинилася Соціал-демократична партія, що входить в нинішню правлячу коаліцію, яка отримала на виборах 15,2% голосів і 15 мандатів.

Явка виборців склала 63,7%. Значний відсоток виборців голосував через інтернет.

Зараз починаються переговори між політичними партіями з питання про створення нової правлячої коаліції.

За словами аналітиків, теперішній коаліції з двох партій (Партії реформ і Соціал-демократичної партії) знадобиться підтримка ще однієї партії для того, щоб створити стабільний уряд.

Наскільки відомо, жодна з партій не збирається входити в коаліцію з центристською партією через її проросійських поглядів.

Лідер Партії реформ, прем'єр-міністр Тааві Рийвас раніше говорив, що Росія може спробувати мобілізувати сепаратистські елементи і в інших пострадянських країнах, так само як вона це зробила в Україні.

Рийвас, який у свої 35 років є наймолодшим прем'єр-міністром в Європі, закликав створити після виборів "уряд, головною метою якого стане турбота про благо Естонії".