Гонтарева пояснила, чому передумала націоналізовувати "Дельта банк"

Експертна рада Міністерства фінансів України проводила оцінку якості активів вже неплатоспроможного АТ "Дельта банк", внаслідок чого вирішила не проводити його націоналізацію

Про це на брифінгу у вівторок сказала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, пише Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Національний банк бачив можливості націоналізації цього банку. Після того, як Національний банк вийшов з такою пропозицією, експертна рада (Мінфіну - ред.) розглядала можливість націоналізації "Дельта", тому проводилася оцінка портфеля цього банку, оцінка якості активів цього банку, але у результаті було прийнято рішення, що активи цього банку, на жаль, були не найкращими", - сказала  Гонтарева.

Коментуючи рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним, Гонтарєва зазначила, що  "Дельта Банк" не повернув Нацбанку 4 млрд грн кредиту рефінансування.

"4 млрд не повертав рефінансування. Будемо сподіватися, що тоді більша частина (кредиту) пішла вкладникам. Під заставу цього рефінансування лежить застава - портфель споживчих кредитів з коефіцієнтом 0,25%", - повідомила вона.

За слова Гонтаревої, регулятор через Фонд гарантування вкладів фізосіб або безпосередньо як заставлене майно буде продавати цей портфель на ринок, щоб погасити рефінанс.

При цьому вона додала, що "Дельта банк" після рішення про його неплотоспроможність потребував докапіталізації приблизно на 22 млрд грн.

Нагадаємо, Національний банк України визнав неплатоспроможними "Дельта банк", "Кредитпромбанк" і "Омега банк".