На базі кіностудії Довженка планується створити кінопарк

На базі Одеської кіностудії імені Олександра Довженка планується створити окремий кінопарк з пільговим оподаткуванням

Про це сьогодні на засіданні парламентського  комітету з питань культури та духовності повідомив його голова, народний депутат від "Народного фронту" Микола Княжицький, презентуючи концепцію реформування культурної сфери України, передає  Еспресо.TV .

"Передбачається створення спеціальної економічної  зони, ця практика є в багатьох країнах. Називається кінопарк на базі кіностудії Довженка. Суть проекту полягає в тому, що більшість витрат на кінематограф  - це заробітна плата акторів, які зайняті в зйомках фільмів. Як правило, все одно актори оформляються приватними підприємцями або обходять в той чи інший спобіг чинне законодавство", - повідомив Княжицький.

За його словами, у зв’язку з цим у кіностудії Довженка запропонували ухвалити спеціальний закон і забезпечити  кіностудії пільгове оподаткування.

"Ідея полягає в тому що, щоб зайняти цю кіностудію і площі, які створені там,  щоб  актори,  творчі особистості, які будуть  зайняті в створенні українського аудіовізуального  продукту могли не ховатися за приватними підприємцями, а потім від податкової,  а користуватися пільговим оподаткуванням", - сказав голова комітету.

Він також поінфомував, що наразі кіностудія  Довженка знаходиться на межі банкрутства. "Це катастрофічна ситуація.  Земля не є у власності студії. Вони не можуть  здавати в оренду власні  підприємства, тому що це робиться тільки з узгодження Мінкультури, через складну систему тендерів, який проводить Фонд держмайна. Залучати  кошти на власне існування їм надзвичайно складно  і нажаль є багато проектів, є забудовники,  які передбачають знесення унікальних павільйонів, які там є. Ідея полягає в тому, щоб зробити там площадку для залучення коштів для зйомок фільмів і серіалів", - пояснив Княжицький.

За його словами, відповідний законопроект буде розроблений і поданий до Верховної Ради. Ідея створення кінопарку також включена в концепцію реформування культурної сфери України.

Крім  того, голова профільного комітету повідомив, що  на базі Національного інституту Довженка планується сконцентрувати всі архіви, які сьогодні знаходяться у віданні Мін`юсту. "Вони не є від цифрованими, а ми хочемо зробити нормальний повноцінний архів", - сказав Княжицький.