Парубій закликає покарати Чехію, якщо вона справді продає зброю Росії

Європейський Союз повинен застосувати санкції до чеського уряду, якщо підтвердиться інформація ЗМІ про постачання Чехією зброї в Росію

Про це в ефірі "5 каналу" заявив перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Фактично, Україна, яка потерпає від агресії однієї з найбільш потужних армій світу, де наші хлопці втримують величезні орди Путіна, ми не маємо змоги отримати зброю, бо в Білому домі хтось ще не прийняв рішення. У той самий час одна з країн ЄС, як свідчить розслідування ("Речі Посполитої". - Ред.), надає зброю Російській Федерації, країні-агресору. Якщо це виявиться правдою, я вважаю, мають бути найбільш жорсткі санкції Європейського Союзу по відношенню до уряду Чехії", - сказав він.

Водночас він підкреслив, що така ситуація з наданням зброї РФ з боку Чехії є неприйнятною на фоні ще й того, що Росії вдалося добитися "неоголошеного ембарго" на постачання зброї в Україну.

Нагадаємо, днями польський щоденник Rzeczpospolita повідомив, що має документи про перепродаж до Росії сотень одиниць найсучаснішої стрілецької зброї зі США й Німеччини, офіційно як мисливської, а також боєприпасів до неї через посередників у Чехії всупереч ембарго ЄС. За даними газети, ті американські й німецькі автомати і пістолети, які постачаються до Росії, використовують елітні сили спецпризначення багатьох західних країн. Міністерство промисловості і торгівлі Чехії цю інформацію заперечило.

У середині лютого чеські засоби інформації повідомили, що Міністерство промисловості і торгівлі Чехії скасувало експортні ліцензії кількох чеських компаній, які продавали певні неуточнені озброєння до України до кінця минулого року. При цьому з серпня минулого року ЄС скасував ембарго на постачання до України певних озброєнь, що було накладене ще за влади Віктора Януковича.