"Комерсант": Вчені готують для Путіна рецепт боротьби з "майданами" в Росії

Наукова рада при Раді безпеки Росії (РБ РФ) має намір рекомендувати радбезу заходи протидії дестабілізації внутрішньополітичної ситуації за сценарієм "кольорових революцій"

Серед порад - припинення мережевої активності і боротьба з "формуванням у суспільстві революційно-романтичного стереотипу", передає Еспресо.TV з посиланням на "Комерсант".

За даними видання, наукова рада РБ ділиться на секції, до складу яких входять представники як наукових організацій, так і окремі фахівці. У його компетенцію входять "науково-методологічна оцінка і прогнозування внутрішніх і зовнішніх загроз, що впливають на соціально-економічний розвиток РФ і забезпечення національної безпеки". Його головою є секретар РБ Микола Патрушев. Рішення секцій носять рекомендаційний характер. Новий склад наукової ради затверджено указом президента 16 лютого.

Як повідомили видання джерела, близькі до Ради безпеки, тема протидії "кольорової революції" в Росії актуалізувалася і, швидше за все, буде обговорюватися на одному із засідань РБ з проблем міжнародних відносин. Наукова рада готує до них рекомендації. У Кремлі підтвердили, що РБ опрацьовує "заходи по захисту суверенітету країни", оперативно доповідаючи про виникаючі загрози Володимиру Путіну.

Небезпека "кольорових революцій" і протидія їм залишаються одними з головних питань, говорить співрозмовник видання. За його словами, практично на кожному засіданні РБ це питання в зв'язку з Україною так чи інакше обговорюється.

Член наукової ради РБ РФ, професор МГУ, в минулому співробітник спецслужб Андрій Манойло каже, що рекомендації РБ в закритому режимі будуть дані "безумовно". Він бачить, що ризик організації державного перевороту ззовні зростає.

"На тлі західних санкцій і погіршення економічної ситуації вбивство Бориса Нємцова напередодні проведення масової акції могло стати спусковим гачком для формування керованого агресивного політичного натовпу", - говорить він.

Манойло вважає необхідними комплексну роботу, яка включає припинення спецслужбами мережевих форм протестної активності, і грамотно проведену інформаційно-ідеологічну роботу, що перешкоджає формуванню в суспільстві революційно-романтичного стереотипу, завдяки якому до акцій протесту залучається велика кількість випадкових людей.