Кількість звернень цього року жінок-жертв насильства зменшилася на 20%

Останні п’ять років в Україні спостерігалася тенденція до відкритості суспільства щодо питань домашнього насильства та насильства над жінками, але цього року ситуація кардинально змінилась

Про це Радіо Свобода розповіла Аксана Філіпішина, представник омбудсмана з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності.

За її словами, зменшення кількості звернень до установ мінсоцполітики склало близько 20%, а до офісу уповноваженого стали звертатись майже удвічі рідше.

Водночас, через конфлікт на Донбасі ризики зростають в рази, говорить представник омбудсмана. Зокрема, питання зґвалтувань під час воєнних дій досліджує і офіс уповноваженого, і місія ОБСЄ, але на сьогодні у згаданих організацій немає жодного задокументованого свідчення, зауважує Оксана Філіпішина. Але, на її переконання, це не означає, що їх не було.

"Ми робили запит у Міністерство внутрішніх справ, керівництву сил АТО, отримали відповідь про дійсну кількість кримінальних справ за фактом зґвалтувань, але ці зґвалтування – "побутові", нам повідомили: жодне з них – не пов’язане з АТО, – каже представник омбудсмана. – Люди бояться. Якщо говорити про зону АТО, стоїть у першу чергу питання виживання, питання сорому, питання боязні наслідків за розголос: як стосовно випадків зґвалтувань з боку сепаратистів, так і з боку представників сил АТО".

Окрім того, зазначає Філіпішина, проблеми з агресією вже виникають у родинах військовослужбовців, які повертаються із зони конфлікту з психологічними проблемами, а через скорочення кількості соціальних працівників у держави не виходить це контролювати і вчасно надавати допомогу.

Зараз Мінсоцполітики розробило план заходів для подолання цієї проблеми у сім’ях, зауважує голова департаменту із сімейної та гендерної політики міністерства Наталія Федорович.