Рада попередньо ухвалила законопроект про Рахункову палату

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 2072 "Про Рахункову палату"

За відповідне рішення проголосували 282 нардепа, передає Еспресо.TV

Як повідомив представник Президента України в парламенті, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Степан Кубів, цей закон вимагає дуже великої роботи для забезпечення можливості громадськості контролювати те, як витрачаються кошти з бюджету, публічності фінансів та ін.

Законопроект пропонує закріпити повноваження Рахункової палати стосовно здійснення аудиту ефективності та фінансового аудиту, зокрема, щодо надходження коштів до Державного бюджету України та їх використання, у тому числі щодо:

- коштів, наданих місцевим бюджетам у вигляді трансфертів, фондам загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування;

- фінансування і виконання загальнодержавних та інших державних програм;

- дотримання бюджетного законодавства;

Передбачається, що Рахункова палата складатиметься з 15 членів, строк повноважень яких становитиме дев'ять років без права призначення на новий строк. Виключення можливості повторного строку перебування на посаді членів Рахункової палати відповідає досвіду європейських країн, зокрема Великої Британії і ФРН.

Законопроектом пропонується зменшити граничну чисельність працівників Рахункової палати до 401 працівника (зі 550 співробітників), з них 386 працівників - гранична чисельність апарату Рахункової палати.

Для забезпечення реалізації принципу гласності у діяльності Рахункової палати передбачено утворення при Рахунковій палаті за участю інститутів громадянського суспільства Громадської ради.