У США розповіли, скільки заморозили грошей на рахунках друзів Путіна

Американська влада вперше оприлюднила обсяги заморожених в США активів російських банків, що потрапили під санкції у зв'язку з діями Росії в Україні

Як повідомляє в четвер, 5 березня, газета The Wall Street Journal з посиланням на офіційну відповідь, отриману від міністерства фінансів США, тільки на рахунках банків, що належать трьом мільярдерам, друзям президента Росії Володимира Путіна, заморожені активи на суму близько $640 млн, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Йдеться, в першу чергу, про банк "Росія", засновником якого є Юрій Ковальчук, якого в США називають одним з "гаманців" Путіна. На думку адміністрації Барака Обами, "Росія" є особистим банком для високопоставлених російських чиновників. На американських рахунках блоковані активи банку на суму $572 млн, що еквівалентно приблизно 10% всіх його активів 2013 по сьогоднішньому обмінним курсом.

Крім того, заморожені активи банку СМП, що належить братам Ротенбергам, друзям дитинства і колишнім партнерам Володимира Путіна з дзю-до, зазначає американське видання. Активи на суму в $65 млн, що становить приблизно 2% від загального обсягу активів за 2013 рік, були виявлені на рахунках десятків американських фінансових інститутів, у тому числі і філії Deutsche Bank.

Як зазначає видання, ідея ведення санкцій проти людей з ближнього кола Володимира Путіна полягала в тому, щоб, посиливши, таким чином, тиск на російського президента, змусити його змінити свій курс. Тим не менш, майже через рік після того як Кремль пішов на анексію Криму в України, немає ніяких доказів того, що ця стратегія суттєво впливає на дії Путіна. Хоча санкції і підштовхують російську економіку до рецесії, Москва продовжує підтримувати і озброювати терористів на сході України, боротьба з якими забрала вже близько 6000 життів.