Україна запропонувала ЄС разом заповнювати наші газосховища

ЄС повинен взяти на себе частину витрат на заповнення газом підземних сховищ на Україну, якщо хоче убезпечити себе від розвитку ситуації за найгіршим сценарієм в зимовий період

Про це розповів The Wall Street Journal міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає російський "Интерфакс".

За оцінками ЄС, в українських сховищах необхідно накопичити близько 20 млрд кубометрів газу, щоб гарантувати стабільні поставки газу в Європу в холодний період, і закупівлі газу для цієї мети повинні початися вже в квітні. Демчишин вважає, що достатнім буде накопичити 14-15 млрд кубометрів.

"Комісія розробляє сценарії розвитку ситуації за найгіршим варіантом. І всі витрати кладе на нас. Ми готові взяти на себе зобов'язання за базовим сценарієм, а ціну найгіршого сценарію, можливо, треба буде розділити", - сказав український міністр, уточнивши, що найгірший сценарій виходить з імовірності припинення поставок газу з Росії, холодної зими і зростання активності в промисловості ЄС.

Демчишин сказав, що в даний час Україна платить за російський газ на 15% більше, ніж за постачання палива зі Словаччини та інших країн ЄС. Для накопичення додаткових 5 млрд кубометрів газу їй потрібно додатково $ 1,5 млрд.

За словами міністра, Київ може прийняти рішення відключити від газопостачання території самопроголошених ДНР і ЛНР, так як місцеві розподільні компанії сплатили в період з минулого серпня лише 20% поставок.

Раніше стало відомо, що "Газпром" після розмови з BASF відкрив кран в ЄС на повну, різко збільшивши поставки після півроку "голодного пайка". Як повідомив "Нафтогаз", на газові добу 6 березня "Газпром" заявив транзит газу в Європу в розмірі 174,3 млн кубометрів після 110,3 млн кубометрів 5 березня.