Лев Шлосберг: Справжніх вбивць Нємцова не знайдуть ніколи

Член Федерального Бюро партії «Яблоко» Лев Шлосберг в ефірі програми "Студія Захід з Антоном Борковським" розповів про чеченський слід і шанси на розкриття вбивства Немцова

Чому, вбивство Нємцова не було спонтанним

Вбивство Немцова не подібне на злочин здійснений спонтанно. Зазвичай у таких злочинах є замовники, які взагалі нікуди виходять, умовно кажучи, сидять у такому собі бункері. Є організатори на місцевості, які виконують основні комплексні заходи, пов’язуючи усе в одне ціле: стеження, пошук виконавців, зрештою, величезний обсяг усякої пекельної «роботи». До того ж виконавців треба контролювати. Я практично впевнений, що вбивство Бориса Нємцова сплановане достатньо давно і ретельно. 

Вбивство викликало питання, на яке влада досі не відповіла виразно: «Як це могло статися у такому місці?». Я був на великому Москворецькому мості,  це сто метрів від Червоної площі, сто метрів до Кремля. Це територія, яка повністю сканується технічними засобами усілякого контролю. Ця територія підпорядковується ФСО, відповідальну й за охорону президента та ФСБ. Вона наскрізь пронизана відеокамерами й іншими засобами контролю. Тож одне з двох. Або ці люди безпосередньо підконтрольні спецслужбам, просто безпосередньо напряму, або ці люди настільки впевнені у своїй безкарності, що вважають, що можуть скоїти таку дію у подібному місці й уникнути відповідальності.

Правда, або вже відома, або буде відомою у дуже короткі терміни

З того, що було опубліковано й викликає довіру, за Немцовим слідкували з самого ранку, його супроводжували різні автомобілі, змінюючи одне одного впродовж дня. У мене склалося враження, що певними людьми було прийняте рішення, що днем «ікс» було вибрано 27 лютого.

Судячи з того, що я бачу за деякими непрямими ознаками, вже віддано розпорядження дізнатися правду. Й одній людині, яку ми всі знаємо, цю правду скажуть. Мені видається, що правда, або вже відома, або буде відомою у дуже короткі терміни. Можливо певні люди, відчувши сморід насильства й крові, що йде по всій країні, вирішили, що вони в тренді й вирішили зробити такий презент. Тож доповідь щодо вбивства Немцова, буде представлена першій особі держави й в неї запитають: «Оприлюднювати, чи шукати інший варіант?!» І саме тоді буде прийматися головне рішення. Все буде залежати від того, на якому рівні приймалося рішення. Якщо з‘ясується, що рішення приймалося людьми, що входять у найближче оточення, - справжніх вбивць не знайдуть ніколи. У Російській Федерації є «недоторканні» і вони живуть і працюють не лише у Москві. Один з них якось обіцяв за Путіна знищити кого завгодно і як завгодно. Я спілкувався з людьми, які намагалися дошукатись правди про вбивство Анни Політковської – вони володіли доволі високим доступом до інформації. Тож рішення щодо вбивства Політковської було прийняте людьми в Чечні, вони особисто образилися на її слова. Вони впізнавали себе в її текстах, вона давала їм дуже жорсткі оцінки. Це викликало надзвичайно хворобливу реакцію. Відтак спусковим гачком стали її публікації спрямовані навіть не на одну конкретну людину, а проти певної групи.

Водночас відповідальними за вбивство можуть бути й люди, що стоять фактично у керівництва системи, або ж ті, хто вважає що вони самі контролюють систему і можуть робити що завгодно, де завгодно і коли завгодно. І це дуже небезпечно для першої особи держави, життєво небезпечно. Адже якщо це так, тоді і з ним може статися все, що завгодно. 

Довідка: Лев Шлосберг, член Федерального Бюро партії «Яблоко». Кілька місяців тому оприлюднив резонансну інформацію про вбитих в Україні російських десантників. Одразу після цього депутата Шлосберга по звірячому побили.  Нападників шукають досі.