Кадиров назвав імовірного вбивцю Нємцова "справжнім патріотом Росії"

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що впевнений у відданості Росії Заура Дадаева - обвинуваченого у справі про вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова

"Я твердо переконаний, що він (Заур Дадаєв – ред.) щиро відданий Росії, був готовий віддати за Батьківщину життя", - написав у Instagram глава Чечні, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

За словами Кадирова, він знав Дадаєва "як справжнього патріота Росії", який "особливо відзначився в бою поблизу Беноя, коли проводилася спецоперація проти великої банди терористів" і нагадав про присвоєні йому нагороди - орден Мужності, медалі "За відвагу", "За заслуги перед Чеченської Республікою" та ін.

Інформацію з матеріалів суду про те, що Дадаєв дав свідчення на першому допиті, Кадиров прокоментував так: "Усі, хто знає Заура, стверджують, що він є глибоко віруючою людиною, а також що він, як і всі мусульмани, був вражений діями Шарлі і коментарями на підтримку друкування карикатур".

Раніше представник СКР Володимир Маркін говорив, що слідство відпрацьовує версію вбивства Нємцова як провокації для дестабілізації політичної обстановки в країні, а також версію, "пов'язану з ісламсько-екстремістським слідом". За його словами, слідство має дані про те, що Нємцов отримував погрози у зв'язку з його позицією щодо розстрілу журналістів Charlie Hebdo в Парижі.

Це перший коментар чеченського лідера після того, як з'явилася інформація про затримання підозрюваних у вбивстві Нємцова. Один з них, Заур Дадаєв, служив у батальйоні "Північ" МВС Чечні. У неділю, 8 березня, Басманний суд Москви заарештував п'ятьох підозрюваних у гучній кримінальній справі - Заура Дадаева, Анзора Губашева, Шагіда Губашева, Тамерлана Ескерханова і Хамзата (Рамзана) Бахаева. Всі вони пробудуть під вартою до 28 квітня. Поки обвинувачення пред'явлено лише Зауру Дадаєву і Анзору Губашеву.

Глава Чечні заявив, що йому незрозумілі справжні причини і мотиви звільнення Заура Дадаева із внутрішніх військ МВС Росії. Він доручив секретарю Радбезу Чечні провести ретельне розслідування обставин звільнення Дадаєва, вивчити його поведінку і настрій перед відходом зі служби.

"У будь-якому випадку, якщо суд підтвердить провину Дадаєва, то, вбивши людину, він скоїв тяжкий злочин. Але хочу знову зазначити, що він не міг зробити й кроку проти Росії, заради якої багато років ризикував власним життям", - повторив Кадиров.

Він додав, що "таким же хоробрим воїном був і Беслан Шаванна, що загинув напередодні при спробі затримання". Глава Чечні висловив упевненість, що у справі буде проведено ретельне розслідування, яке покаже, чи дійсно винен Дадаєв.