Німеччина та Японія: Повернення до формату G8 за участю Росії неможливе

Повернення до формату "великої вісімки" за участю Росії поки неможливо, вважають канцлер ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе

Таку думку політики висловили в Токіо під час особистої зустрічі в понеділок, 9 березня, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Говорячи про майбутній саміт країн G7, який пройде в червні 2015 в Німеччині, Меркель заявила, що як і раніше невирішеною залишається "тема Криму". Абе сказав, що G7 і Росія зараз не можуть вести змістовний діалог. Він попередив, що конфлікт на сході України може перетворитися на загальносвітову проблему і тоді міжнародна система безпеки опиниться під загрозою.

Через анексію Криму в 2014 році участь Росії в роботі G7 (яка раніше називалася G8) було припинено. Канцлер ФРН знову вказала, що Москва ігнорує територіальну цілісність України - не в останню чергу це пов'язано з підтримкою проросійських сепаратистів у Донбасі. Сіндзо Абе високо оцінив зусилля Меркель щодо підписання мирного плану в Мінську.

Разом з цим японський прем'єр повідомив, що домовився з канцлером ФРН звернутися до Росії з настійним проханням зіграти конструктивну роль для досягнення "мирного і дипломатичного" вирішення конфлікту на Україні.

У G7 входять Німеччина, Франція, Італія, Великобританія, США, Японія і Канада.