Після зустрічі з Меркель Обама вирішив поки не поставляти зброю Україні, - посол Німеччини

Президент США Барак Обама ще місяць тому вирішив не поставляти Україні летальну зброю

Про це у понеділок, 9 березня, заявив посол ФРН в США Петер Віттіг, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

В інтерв'ю агентству Associated Press дипломат пояснив, що це рішення було прийнято після зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

За словами Віттіга, Обама погодився з главою німецького уряду в тому, що важливо "дати деякий час триваючим дипломатичним і політичним зусиллям" з подолання конфлікту. Агентство нагадує, що конгресмени обох партій чинять серйозний тиск на адміністрацію президента з пропозицією не затягувати з поставками оборонних озброєнь на Україну. Вони мотивують це тим, що проросійські терористи після мінських угод, які місяць тому привели до крихкого перемир'я в регіоні, закріпилися на зайнятих територіях, розширивши їх. У багатьох європейських урядах, навпаки вважають, що поставки зброї тільки піділлють масло у вогонь ескалації конфлікту.

"Я думаю, ми повинні ретельно зважити, чи не стане це додатковим елементом, який може бути використаний російським керівництвом як привід і послужить спусковим механізмом для відповідної реакції", - вважає Віттіг.

Білий дім поки ніяк не коментує слова німецького дипломата. Після зустрічі з Ангелою Меркель Барак Обама заявив, що "можливість поставки летальних оборонних озброєнь є одним з тих варіантів, який розглядається", але додав при цьому, що "рішення ще не прийнято".