Польське МЗС засудило Швейцарію за поставку Росії військової спецтканини

Глава МЗС Польщі Гжегож Схетина розкритикував швейцарську компанію, що уклала угоду про продаж Росії високотехнологічних маскувальних матеріалів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Agence France-Presse.

"Поставки такого роду споряджень спрощують агресію російських військових", - заявив Схетина.

9 березня власті Швейцарії, незважаючи на конфлікт на сході України, дали згоду на поставку в Росію високотехнологічної тканини, яка може бути використана у військових цілях. Як заявив офіційний представник федерального департаменту економіки, експорт матеріалу дозволений, оскільки угода на його поставку була укладена до 27 серпня 2014 року. У цей день Швейцарія підтримала санкції ЄС проти Росії.

Мова в контракті йде про тканину, що захищає від виявлення за допомогою радарів і детекторів інфрачервоного випромінювання, яка може бути використана для виготовлення маскувальної сітки або спеціальної уніформи. У той же час прес-секретар Seco заявив, що замовником виступив російський підприємець, бізнес якого носить цивільний характер. Конкретна компанія не називалась, як і приватний покупець.

За даними швейцарських ЗМІ, обсяг угоди склав рекордні 91 млн швейцарських франків (близько 85 млн євро). Поставка була здійснена у два прийоми: 16 жовтня і 12 грудня 2014.