Як в зоні АТО випробовують вітчизняний комплекс безпілотників "Нескорений"

Комплекс безпілотників, який сконструювали рівненські волонтери, успішно працює в АТО

Як розповів координатор волонтерського об’єднання "Допомога армії – Рівне" Юрій Дюг, група конструкторів з Рівного кілька місяців працювала на створенням комплексного центру безпілотної розвідки, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-центр АТО.

Перший такий комплекс "Нескорений" вже другий тиждень успішно працює в зоні АТО. Волонтери не тільки розробили унікальне технічне рішення, але й налагодили навчання операторів БПЛА.

Роботу над винаходом група місцевих конструкторів та волонтерів розпочала в кінці літа 2014 року. Весь свій вільний час вони присвятили розробці, а головним спонсором робіт стала громада міста та області. Адже виготовити комплекс БПЛА "Нескорений" вдалось тільки завдяки пожертвам сотень українців. Після місяців конструкторської роботи та кропіткого навчання військовослужбовців-операторів, комплекс розпочав успішне виконання завдань в зоні АТО. Завдяки літакам розвідники виявляють техніку та ворожу силу противника патрулюють нейтральну зону між лініями зіткнення.

Варто зазначити, що комплекс БПЛА "Нескорений" включає в себе два літаки з розмахом крил майже 2 метри, унікальне передавальне обладнання та наземну станцію, яка працює на базі позашляховика.

Літаки можуть здійснювати розвідку на висоті до 2 кілометрів над рівнем моря, залітати у глиб території до 10 кілометрів.

"Нескорений" може впродовж кількох хвилин здійснити запуск безпілотників у будь-якій визначеній точці та передавати зображення і точні дані в режимі он-лайн на великий монітор. Унікальна швидка оборка інформації дозволяє артилеристам і розвідникам виконувати завдання в режимі реального часу.

Собівартість виготовлення БПЛА "Нескорений" в десятки разів менша, ніж у закордонних аналогів. Отож, нині розробники приступили до роботи над другим подібним комплексом.