Демчишин: Україна заощадить 300 млн грн., якщо вимкне опалення вже зараз

Протягом місяця споживається понад мільярд кубометрів газу за ціною 280-300 доларів, які можна зекономити, якщо завершити опалювальний сезон вже зараз

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на прес-конференції в Києві сьогодні, передає Еспресо.TV.

"Нині "Нафтогаз" із великими зусиллями купляв газ з Європи, Росії, намагався купити за якомога нижчими цінами, продаємо населенню з суттєвим дисконтом. Було б відповідально споживачам ощадливо ставитися до цього ресурсу.

Сьогодні вже протягом засідання Кабміну Арсеній Петрович (Яценюк, - Ред.) про це говорив, ми зверталися до обладміністрацій. Доносимо їм ідею, що враховуючи суттєве потепління, у відповідності до закону при температурі вище за 8 градусів протягом 3 днів поспіль у місцевих рад є право припиняти опалювальний сезон. Це дуже важливо, адже протягом місяця споживається мінімум більше мільярда куб метрів газу.

Це навіть по сьогоднішній ціні 280-300 доларів – це суттєві суми – 300 млн, які держава може зекономити", - наголосив Демчишин.

Міністр також зауважив, що газ для населення продається за пільговою ціною, тому доцільно зекономити цей газ, а населенню не платити за тепло, яке зараз не дуже потрібне.

"Враховуючи, що ціна, по якій продається тепло споживачам, є пільговою і включає в себе невелику частину ринкової ціни. Тобто сьогодні тепловики купують газ по 1309 грн при ринковій ціні 8900 грн. Це близько 20% від її реальної вартості. Тому ставимо питання про те, щоб цей газ не використовувати, економити і, з іншого боку, щоб тепловики зайвий раз не виставляли рахунки людям, які по суті нині не потребують такої послуги. Прекрасно розумію, що все-таки ночі можуть бути холодними, мені здається, що в таких умовах можна скористатися електричним до опаленням", - сказав Демчишин.

Нагадаємо, сьогодні премєр-міністр Арсеній Яценюк закликав з метою економії вимикати опалення за умови високих температурних показників.