РБК: Представник Росії ввійде в раду директорів SWIFT

Міжнародна система передачі інформації і даних про платежі між банками SWIFT включить в свою раду директорів представника Росії завдяки зростанню російського платіжного трафіку

Виконавчий директор асоціації "Россвифт" Роман Чернов розповів, що минулого року "зростання трафіку SWIFT в Росії дозволив нам вийти на 13-е місце в світі, тому Росія збільшила свою частку до рівня, який дозволяє їй висунути кандидата в раду директорів". Місцем російському представнику поступиться Гонконг, а місце Нідерландів займе Бельгія, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Управління системою SWIFT здійснюється на основі розподілу паїв серед учасників пропорційно масштабам участі. За підсумками 2014 було перерозподілено 10% акцій, що і призвело до змін у складі ради директорів.

Видання пояснює, що майбутній член ради директорів повинен бути співробітником організації-пайовика SWIFT або афілійованої з нею компанії. У Росії йдеться про десять найбільших банків за розміром активів. Кандидатура буде запропонована в середині квітня після загальних зборів "Россвіфт".

Росія є другим після США по кількості банків-учасників користувачем системи SWIFT. Торік європейські країни розглядали відключення російських фінансових організацій від SWIFT у якості одного з можливих заходів у відповідь на підтримку терористів на сході України. Представники SWIFT тоді заявляли, що не планують вдаватися до таких дій. Загроза відключення змусила Центробанк почати тестування аналогів SWIFT.