У Києві відбудеться виставка-аукціон українського мистецтва

У столиці проведуть комерційний аукціон з продажу предметів класичного та сучасного мистецтва – CLASSIC & CONTEMPORARY ART

Аукціонний дім "Золотий Перетин" проведе перші масштабні торги з 2012 року, де представлять колекційні роботи українського та російського мистецтва останніх трьох століть, повідомляє Еспресо.TV.

Цього разу нам вдалося зібрати неймовірну і багатогранну колекцію, над збором якої ми працювали більше року. Про таку колекції може мріяти кожен український колекціонер і навіть музей", - зауважив співвласник "Золотого Перетину" Михайло Василенко.

Роботи будуть розподілені за блоками. Блок класичного мистецтва кінця XIX-першої половини XX ст. буде представлений роботами Сергія Свєтославського, Степана Колесникова, Миколи Бурачека, Ерно Ерба, Карло Боссолі та інших художників. Перлини класичного блоку аукціону - три колекційні роботи всесвітньо відомого авангардиста Давида Бурлюка.

Карло Боссолі

Радянське мистецтво на торгах та виставці представлять українські метри - Микола Глущенко, Сергій Шишко, Йосип Бокшай, Адальберт Ерделі, Петро Столяренко, Валентина Цвєткова.

Окрему увагу в колекції аукціону приділено українським художникам-емігрантам. Серед лотів творіння Василя Хмелюка, Давида Відгофа, Мані Мавро, Володимира Бобрицького.

Володимир Бобрицький

Торги порадують і шанувальників українських шістдесятників. Топ-лоти цього розділу - робота "Театр" (Майстер і Маргарита) Віктора Зарецького та рідкісна робота Григорія Гавриленка маслом "Жіночий портрет".

Віктор Зарецький

Серед топ-лотів блоку Contemporary Art: Олег Голосій "Молитва", Олександр Гнилицький "Спорт", Олег Тістол "Проект грошей", Марко Гейко "Натюрморт на білому фоні", Олександр Животков "Жіночий портрет", Тіберій Сільваші "Живопис", Микола Маценко "Півострів-2".

Олександр Гнилицький

Марко Гейко

На експозиції також представлені роботи сучасних авторів, які успішно продаються на світових аукціонах Sotheby's, Phillips - Артема Волокітіна, Назара Білика, Микити Кравцова, Михайла Деяка, Романа Мініна.

Назар Білик

Всього на виставці і аукціоні буде виставлено понад 150 лотів.

"При підборі робіт ми орієнтувалися на кілька показників - унікальність, вигідна для покупця вартість, а також звертали увагу на те, як часто творіння автора з'являються на ринку. Природно, вибір робили на користь "рідкісних", але визнаних художників. У підсумку, у нас вийшла унікальна добірка робіт колекційного мистецтва, яка однозначно стане вигідним капіталовкладенням для інвесторів та колекціонерів", - підкреслює Михайло Василенко.

За його словами, сьогодні на ринку складається дуже цікава ситуація - разом із зростанням припливу якісного колекційного мистецтва поступово оновлюється коло колекціонерів. "Приходять нові поціновувачі мистецтва - як сучасного, так і класичного, які розуміють, що картини дешевшають повільніше, ніж, скажімо, золото або нерухомість, так що виділяють певні суми саме на купівлю предметів мистецтва. І це новий, дуже європейський, підхід в інвестуванні свого капіталу", - резюмує пан Василенко.