Квіташвілі протягом 100 днів залучив $ 348 млн на реформи в охороні здоров'я

Зокрема за інформацією Олександра Квіташвілі, міністра охорони здоров'я, залучено понад $215 млн на проект "Поліпшення медичних послуг для населення" від Світового банку та понад $ 133 млн допомоги Глобального Фонду наборотьбу з туберкульозом і ВІЛ/СНІД

Про це міністр повідомив у звіті "100 днів діяльності Уряду: шлях до стабілізації", який було опубліковано на сайті Кабміну, повідомляє Еспресо.TV

Крім того, серед своїх досягнень він відзначив забезпечення можливості лікування і реабілітації учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб у закладах МОЗ.

Також спрощено процедуру ліцензування, перед ліцензійної перевірки, ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Скасовано ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів. Усунуто дублювання функцій контролюючих органів. Введена безстрокова дія реєстраційного посвідчення після одноразової перереєстрації ліків. Спрощено процедуру реєстрації для оригінальних лікарських засобів для лікування певних видів захворювань.

Найближчим часом Квіташвілі планує внести до парламенту законопроект, що дозволить закуповувати медичні препарати через міжнародні організації. Розпочато впровадження системи відкритого конкурсу на провідні посади в сфері управління охороною здоров’я.

Також заплановані зміни в системі фінансування медичних закладів – оплачуватися мають не ліжко-місця, а послуги. Підготовка до надання лікарням автономії шляхом легалізації їх доходів. Скасування зайвих звітів і дозвільних документів. Створення та запуск у дію прозорих механізмів проведення державних закупівель медичних препаратів, у тому числі часткова передача функцій державних закупівель ліків міжнародним організаціям. Продовжується робота з міжнародними донорами та організаціями щодо отримання гуманітарної допомоги.