Люди з депресією сприймають час викривлено, - дослідження

Депресивні люди сприймають час повільніше, ніж здорові

Дослідження показало, що час плине дуже повільно або навіть стоїть на місці, коли людина страждає від депресії, пише The Daily Mail.

Вчені виявили, що депресивні люди можуть точно судити про тривалість часу близько двох хвилин, але їм притаманне суб'єктивне відчуття, що час минає повільніше. Психологи пояснили, що людина сприймає завжди час суб’єктивно, і залежить це від ситуації. Наприклад, час може затягнутися, коли людина очікує чогось, та прискоритись, коли наближається важлива дата.

Депресивні люди переважно вважають, що будь-який момент часу триває повільно. Лікар Деніел Оберфілд-Твістел з Німеччини провів 16 різних досліджень, у яких взяли участь 433 людини з депресією та 485 тих, хто не має депресії. Під час дослідження учасникам було запропоновано оцінити тривалість часу. Так, вони мали оцінити тривалість фільму та клікнути на паузу через 5 секунд. 

"Ми виявили, що суб'єктивне відчуття депресивних людей відрізняється від фактичної тривалості зовнішніх подій", - зазначив Оберфілд-Твістел.

Він також додав, що його команда виявила ще кілька аспектів взаємозалежності між депресією та сприйняттям часу. Однак вони поки не вивчені. 

Вчені нагадують, що депресія може призвести до самогубства. За даними ВООЗ, щороку в світі стається близько 1 мільйону суїцидів.