В Лисичанську перевірять ТРК "Акцент" на прохання РНБО і СБУ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ "Телерадіокомпанія "Акцент" з міста Лисичанська Луганської області

Про це заявив голова Нацради Юрій Артеменко, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на  "Телекритику".

"До Нацради звернувся заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України, який повідомив, що за інформацією Служби безпеки України, діяльність лисичанської ТРК "Акцент" здійснюється всупереч ліцензійним умовам та може становити загрозу інформаційній безпеці держави. За дорученням секретаря РНБО, його заступник переслав Нацраді лист СБУ для розгляду, організації відповідної перевірки та вжиття в межах компетенції необхідних заходів", - розповів Артеменко.
 
"Далі йдеться про те, що під час захоплення міста Лисичанська групами бойовиків ТРК "Акцент" готувала репортажі про дії бойовиків "ЛНР" та інтерв'ю з їхніми ватажками. Після звільнення Лисичанська ТРК не налагодила свою діяльність, не виконує умови ліцензії, програми виходять в ефір дуже рідко, хоча концепцією передбачено ретрансляція програм "Нового каналу" в обсязі 21 година на добу. Але власники "Акценту" з різних причин не співпрацюють з "Новим каналом", посилаючись на те, що в них то немає документів, то викрадено бланк ліцензії, то апаратуру", - переповіві Артеменко лист СБУ.

Також в листі СБУ йдеться про те, що ТРК здійснює діяльність у приміщенні, яке належить комерційній структурі, а саме "Енергетичній інвестиційній компанії", і ця компанія виплачує працівникам заробітну плату, оплачує комунальних послуг і так далі. І сума коштів, яка виплачена, перевищує частку міської ради в статутному фонді ТРК. Оскільки в місцевому бюджеті Лисичанська на діяльність ТРК не передбачено фінансування, є реальна загроза переходу ТРК у повну власність комерційної структури.

 СБУ звернулася до РНБО з проханням ініціювати перед Національною радою питання щодо позбавлення ТРК "Акцент" ліцензії на діяльність у сфері телебачення. "Ми розуміємо, що вони, можливо, не знають профільних законів і визначають найвищу міру покарання, - зауважив пан Артеменко. - Але щоб переконатися, що відбувається насправді, якою є ситуація з контентом (ми теж стурбовані ситуацією), одноголосно членами Національної ради прийнято рішення про проведення позапланової перевірки компанії".
 
Нагадаємо, до 2010 року ТРК "Акцент" була комунальним підприємством, що належало Лисичанській міськраді. У листопаді 2010 року, коли мером Лисичанська був Сергій Дунаєв, КП було ліквідовано, його правонаступником є ТОВ "ТРК "Акцент" (51% статутного капіталу належить міській раді, а 49% - ТОВ "Енергетична інвестиційна компанія"). Кінцевими власниками останньої, у свою чергу, є Сергій Дунаєв і члени його родини. Виходячи з листа СБУ, відомство остерігається переходу лисичанської ТРК "Акцент" під повний контроль Сергія Дунаєва, народного депутата України від "Опозиційного блоку".