Як в російському Єкатеринбурзі виряджали на Донбас роту "добровольців"

Вчора ввечері в російському Єкатеринбурзі на площі біля залізничного вокзалу родичі та друзі проводжали бійців, які вирушили воювати на Донбас на боці терористів

Ця рота, сформована Володимиром Єфімов голова Свердловського обласного фонду інвалідів та ветеранів військ спеціального призначення, передає Еспресо.TV з посиланням на місцеве видання 66.ru.

Новоприбулі терористи увійдуть до складу одного з батальйонів бригади "Привид" Мозгового. У складі "єкатеринбурзького добровольчого підрозділу" в основному люди, що пройшли військову службу. Багато мають бойовий досвід.

"Перед посадкою в поїзд добровольці виконали старий козачий обряд, який покладається здійснювати перед відправкою на війну", - відзначає видання.

Спочатку передбачалося, що сам командир роти Володимир Єфімов повернеться в Єкатеринбург вже через місяць, а його бійці будуть самі вирішувати - їхати додому чи приєднається до інших підрозділів терористичних військ.

"Але зараз плани командира змінилися і тепер він навіть приблизно не зміг назвати терміни повернення", - пише видання. 

Як пише видання "УралПолит.ru", на території України на даний момент про різними даними воює зараз близько 400 "добровольців" з Свердловської області. І навіть один депутат міськдуми Єкатеринбурга.

Видання відзначає, що досі терористів на Донбас відправлялися таємно і неофіційно.

"Але все змінилося: в річницю Уральського добровольчого корпусу з площі перед залізничним вокзалом під овації городян і благословення священика виїхала чергова партія бійців. Вже ні про кого не ховаючись", - пише видання.   

"До цього їздили розрізненими групами. Але Свердловський фонд ветеранів спецназу вирішив впорядкувати цей процес, надати йому форму. А то з цим бардаком вже відверто бандитські групи самостійно їдуть. Зараз ось теж колишній омоновець групу набирає - 9 років судимості за крадіжку, він давно вже не має ніякого відношення ні до правоохоронних органів, ні до чого. Ми їдемо не за гроші, чистими і білими", - розповів Єфімов.

Видання відзначає, що у Фонду є своя тренувальна база і за словами терористів, заради такого місячного "відрядження" частина з них, хто живе в Єкатеринбурзі з жовтня щовечора проходили підготовку.

Тим часом бізнесмени і політики допомогли з грошима і спорядженням, розповідає Володимир Єфімов.

"Депутат Володимир Коньков дуже допоміг, бізнесмен Голованов "гірки" купив, Андрій піар. А ось РЖД - ми до них місяць зверталися за тим, щоб вагон нам виділили - не допомогли. Ми, звичайно, в результаті його на гроші спонсорів викупили, але краще б на ці гроші ще штук 20 бронежилетів і шоломів купили б".

"Та яке він служив - вдома зі мною сидів", - розповідає бабуся, яка проводжає внука Валеру. "Боюся, звичайно, за нього: небезпечно, але треба їхати. Він сам пояснив, що рускій мір захищати треба. Ні, в армії не служив. Але в "ДНР" вже їздив восени, повернувся, два місяці вдома посидів і ось, назад захищати. Один він у мене".

"Захищати рускій мір", - цю фразу як заговорені повторюють, загалом всі навколо, відзначає видання.

Історії майже у всіх "добровольців" схожі: з роботою і сім'єю не склалося, залишати особливо нічого.

"Мені на роботі відпустку дали на місяць. А там як складеться. На роботі хто підтримав, хто ні. Але більшість, всі хто мене знає, сказали: ми від тебе іншого і не очікували", - пояснює один з новоспечених терористів, який представився Віталієм. "А що буде. Якщо ранять?" -  "Гарантують, що вантаж-200, вантаж-300 – привезуть", - пояснює спокійно.

Благословив терористів на "захист руского міра" і священик: "Якщо доведеться, а доведеться обов'язково - бийте фашистську наволоч і нічого не бійтеся", - напучує бійців священик з храму Інокентія Московського Володимир Зайцев, після чого всі дружно співають молитву.