ЗМІ: Кремль в останній момент відмовився від підписання союзного договору з Південною Осетією

Підписання Договору про союзництво та інтеграцію самопроголошеної Південної Осетії з Росією, призначене на 11 березня, відкладено на невизначений термін

За кулуарною інформацією, документ виявився недопрацьованим, його необхідно довести до пуття. Також у середу парламент Південної Осетії включив до порядку денного питання про вотум довіри главі МЗС республіки Давиду Санакоєву, який ініціював публікацію проекту договору в місцевих ЗМІ без узгодження з керівництвом республіки, передає Еспресо.TV з посиланням на "Независимую газету".

Як відзначає видання, рішення про відкладення підписання документу було прийняте в Кремлі, і керівництво самопроголошеної республіки зараз намагається знайти цапа-відбувайла, щоб звинуватити у зриві угоди.

Зокрема, спікер парламенту розкритикував главу МЗС не тільки за публікацію у ЗМІ "робочого варіанту" договору, але і в цілому за слабку роботу зовнішньополітичного відомства. За його словами, вони "не докладали необхідних зусиль на міжнародній арені для розширення визнання незалежності республіки" - не встановлені контакти належного рівня з "Донецькою та Луганської народними республіками", не здійснюються ефективні зв'язки Південної Осетії з країнами, що визнали її суверенітет, - Венесуелою і Нікарагуа.

Газета наводить думки експертів, згідно з якими причиною для відмови могло послужити небажання Москви накликати на себе додатковий тиск з боку країн Заходу, який не визнає незалежності Південної Осетії від Грузії.

Нагадаємо, напередодні західні інформагентства поширили інформацію про хворобу російського президента Володимира Путіна. Зокрема, йшлося про те, що саме через нездужання Путіна відкладено не тільки підписання договору з Південною Осетією, а й саміт президентів Росії, Білорусі і Казахстану в Астані 12-13 березня. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати чутки про хворобу глави російської держави.