На депутата з Уралу написали донос за телефонну розмову з Ярошем

У Росії активність агресивно налаштованих патріотів призводить до несподіваних наслідків. На Уралі силовики проводять розслідування за зверненням мешканки села Руська Велязьма (Мордовія), яка вимагала перевірити депутата міської думи Єкатеринбурга Костянтина Кисельова

Жінка запевняє, що депутат контактував з лідером організації "Правий сектор" Дмитром Ярошем. Сам Кисельов каже, що з Ярошем розмовляв "рівно п'ять хвилин", коли той ще не був оголошений в міжнародний розшук, передає Еспресо.TV з посиланням на Znak.com.

12 березня, депутата думи Єкатеринбурга, провідного наукового співробітника інституту філософії та права УрО РАН Костянтина Кисельова викликали на опитування у відділ карного розшуку УМВС Росії по Єкатеринбургу. Привід - звернення, яке надійшло електронною поштою від жительки села Руська Велязьма (Мордовія) Ірини Кіжапкіної.

Кіжапкіна вирішила звернутися до силовиків після того, як побачила в одному з блогів повідомлення про можливі контакти депутата Костянтина Кисельова з Ярошем.  

У своєму зверненні Кіжапкіна, посилаючись на блог, пише, що в березні 2014 Кисельов "мав намір, і, можливо, має намір в даний час провести в Єкатеринбурзі телеміст за участю Яроша з метою виправдання екстремістської і терористичної діяльності "Правого сектору".

Вона попросила провести щодо Кисельова "перевірку на предмет пособництва у проведенні на території РФ екстремістської і терористичної діяльності з боку фігуранта кримінальних справ та забороненої націоналістичної організації". 

Зв'язатися з Кіжапкіною особисто виданню не вдалося. Вона не відповіла на лист, відправлений по електронній пошті. Мати Ірини, яка відмовилася представитися під час телефонної розмови, сказала, що Ірині 35 років, і вона "уважно стежить за політичною ситуацією в країні: читає блоги і дивиться передачі по телевізору". 

"Я спілкувався з Ярошем по телефону рівно п'ять хвилин ще до того, як він був оголошений в міжнародний розшук", - розповів депутат Кисельов. За його словами, тоді він дійсно планував здзвонитися з Ярошем по Skype, щоб обговорити ситуацію в Україні.

"Я вважаю, що в спірних ситуаціях, щоб сформувати об'єктивну думку, потрібно отримати інформацію від різних джерел", - повідомив Кисельов. Він підкреслив, що конференція по Skype так і не відбулася. "Тепер виходить, що моя п'ятихвилинна телефонна розмова стада приводом для роботи практично всіх силових структур Свердловської області. Напевно, якщо зібрати гроші, витрачені на розгляд з цього приводу, можна було б побудувати невеликий дитячий садок", - іронізує Кисельов.

Видання також відзначає, що на початку лютого Костянтина Кисельова викликали на бесіду в УФСБ по Свердловській області. Тоді його розпитували про контакти з вченими, які живуть в Україні.

"У мене широке коло знайомих, і я з багатьма спілкуюся. Але з приводу приватних осіб я не став давати ніяких докладних пояснень, сказавши лише те, що я підтримую зв'язок з тими людьми, які зацікавлені у розвитку Росії", - повідомив Кисельов.

Співробітників ФСБ також цікавила його політична аналітика "з широкого кола питань".

"Але у мене немає доступу до держтаємниці, я не поширюю секретні дані. Я лише роблю свої висновки з різних ситуацій, і я свої висновки ні від кого не приховую і приховувати не має наміру", - підкреслив він.

Відзначимо також, Кисельов також брав участь у мітингах проти війни в Україні в Єкатеринбурзі, під час яких осуджував агресивну політику керівництва Росії.

Мітинг у Єкатеринбурзі у вересні минулого року