Програмісти створили додаток, який заміняє слова "укроп", "хунта", "ватник" на стилістично нейтральні

Харківські розробники випустили сервіс для зниження агресії в текстах

Харківське креативне агентство "Arriba!" розробило додаток для браузера, що дозволяє знизити рівень агресії в текстах. Сервіс має назву "Mirumir" і дозволяє замінювати ярлики на кшталт "укроп","фашисти", "хунта" або "ватники" на стилістично нейтральні, пише Platfor.ma.

Спеціальне розширення для Chrome дозволяє читати новини без нальоту агресії. Додаток спочатку задумувався для того, щоб "розвантажити" від негативу браузери співробітників агентства. Таким чином хлопці хотіли зробити читання новин для себе більш комфортним, керуючись думкою, що в інформаційній війні можна перемогти тільки з холодним розумом.

Над проектом працювали сім людей - програміст, чотири копірайтера і два координатора. Програміст агентства ніколи до цього не створював подібні додатки, тому спочатку словник замінював слова поза контекстом. Так, наприклад, слово "укроп" замінювалося на "українець" усюди, навіть у кулінарних рецептах, а людина з прізвищем Ватников могла в один клік стати "проросійські налаштованою людиною".

"Ми не прагнемо змінити медіапростір, у нас немає ілюзій, що раптом всі перестануть говорити так, або називати ватників ватниками. Мова йде про те, тільки, коли ти сидиш перед монітором і читаєш новини, щоб трохи спокійніше сприймати інформацію, залишаючись неупередженим", - зазначив ідейний натхненник і креативний директор агентства "Arriba!" Макс Бурцев.

Додаток працює дуже просто - він встановлюється в Chromе, після чого в браузері з'являється кнопка "mirumir", яка працює як перемикач. "Заходиш, наприклад, у Фейсбук, натискаєш кнопку плагіна, він включається - і всі слова, які потрапляють в словник, автоматично змінюються. Так само з пошуком в Google - забиваєш слово "ватник", а він видає інформацію, але зі словосполученням "проросійськи налаштовані люди". – пояснив Бурцев.