Сім'я Дадаєва судилася з Росією в ЄСПЛ за злочини силовиків під час другої чеченської війни

Сім'ї обвинуваченого у вбивстві Бориса Нємцова Заура Дадаєва і Беслана Шаванова,який підірвався на гранаті в Грозному при затриманні, зверталися зі скаргами на російську владу в Європейський суд з прав людини в Страсбурзі

В січні цього року сім'ї Дадаєва і Шаванова виграли суди за позовами до Росії на суму € 120 тисяч, передає Еспресо.TV з посиланням на "Комерсант".

Обидві сім'ї звинувачували російську державу в порушенні другої статті Європейської конвенції про захист прав людини, в якій постулюється право на життя.

Як пише видання, в матеріалах справи за скаргою "Дадаєвої та інших" йдеться, що 24 вересня 2001 року під час спецоперації в селі Алхазурово в будинок сестри матері Заура Дадаєва Лариси увірвалися озброєні представники силових структур і затримали її чоловіка Майрбека Шаванова і його брата Асламбека. Після цього ніяких даних про долю чоловіків Дадаєва не отримала. Сама вона виїхала до Бельгії.

Справа Лариси Дадаєвої була об'єднана з декількома іншими скаргами про викрадання людей під час другої чеченської кампанії.