У Парижі відбудеться "Тиждень українського кіно"

У Франції представлять сучасне українське мистецтво: французів познайомлять з українськими гуртами та покажуть українські стрічки

Тиждень українського кіно відбудеться з 8 по 14 квітня 2015 року в Фільмотеці Латинського кварталу Парижа, передає УНН з посиланням на організаторів.

Тиждень українського кіно в Парижі відбудеться у рамках першого мультидисциплінарного фестивалю сучасного українського мистецтва "Україна — вільна сцена".

Окрім цього, пройде низка інших подій, покликаних познайомити паризьку публіку з українською культурою: гастролі театру ДАХ, концерт DAKH DAUGHTERS, Валентина Сильвестрова, проекту Юрія Хусточки та ін.

Фестиваль "Україна - вільна сцена" презентує світові найактуальніші сторінки вітчизняної культури - від академічної музики до експериментального театру, від медіаінсталяцій до літературних бестселерів. Він покликаний познайомити європейського глядача із яскравими новітніми сторінками українського мистецтва, доповнити інформаційну картину, що склалася щодо України у закордонних ЗМІ, а також продемонструвати український погляд на події. Українські митці у Парижі покажуть, за що бореться і чого прагне український народ.

В рамках програми будуть показані найяскравіші українські кінороботи 2014 року, дві з яких присвячені Євромайдану та Революції гідності, а саме повнометражний документальний фільм "Український аргумент" (режисер Сергій Маслобойщиков) та альманах 13 короткометражних фільмів студентів 2 курсу КНУТКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого "Чорний зошит Майдану". У програму ввійшли два повнометражні художні фільми – "Поводир" (режисер Олесь Санін) і "Брати. Остання сповідь" (режисер Вікторія Трофіменко), а також добірка найкращих короткометражних робіт Національного конкурсу 44-го КМКФ "Молодість" (25.10.2014–02.11.2014). Родзинка "Тижня українського кіно в Парижі" - покази відреставрованої української кінокласики: ігровий комедійний фільм "Шкурник" (1929, режисер Микола Шпиковський) та шедевр українського кіноавангарду "Навесні" (1929, режисер Михайло Кауфман). Стрічки особисто представлять паризькому глядачеві українські режисери й актори.