У Росії стверджують, що агресія проти України – це не порушення Будапештського меморандуму

У МЗС РФ стверджують, що Росія не порушувала Будапештський меморандум

Про це заявив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу МЗС РФ.

"Охочим поспекулювати на тему про нібито порушені Росією зобов'язання за Будапештським меморандумом хотілося б рекомендувати для початку хоча б просто прочитати текст цього документа", - сказав він.

"Власне ДНЯО в меморандумі стосується лише один аспект. Росія в цьому документі підтвердила у відношенні України своє зобов'язання не застосовувати й не погрожувати застосуванням ядерної зброї проти будь-якої держави-учасниці Договору про нерозповсюдження", - зазначив Лукашевич.

"Під сумнів сумлінне виконання даного зобов'язання, наскільки нам відомо, ставив хіба що колишній міністр оборони України. Нікому більше цього на думку не спадало. Тож будь-які спроби якимось чином пов’язати українські події з ДНЯО заздалегідь недоречні й несумлінні", - заявив він.

За словами російського дипломата, "ті, хто дозволяють собі інсинуації на цю тему, фактично самі розхитують установлений Договором режим".

"У меморандумі ми також зобов'язалися утримуватися від погрози силою чи її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України. І це положення повністю дотримано", - вважає він.

"Ні напередодні, ні в ході прийняття населенням Криму й Севастополя доленосних рішень про статус півострова жодного пострілу на його території не пролунало. Переважна більшість населення Криму й Севастополя шляхом вільного волевиявлення реалізувало право на самовизначення, і Крим повернувся в Росію", - заявив Лукашевич.

Він також сказав, що ті, хто намагається "приписати" Росії військове втручання в "події на південному сході України", досі "не представили жодного переконливого доказу".