Гербст: стримана позиція США щодо озброєння українців не є догмою для Заходу

За словами колишнього посла США, небажання в Вашингтоні надавати Україні летальну оборонну зброю можна вважати ознакою стратегічного нерозуміння

Постачання американських безпілотників, позашляховиків Humvee та іншого обладнання в Україну відкриває можливості для подальших кроків Білого дому та все ж не виключає надання летальної зброї в перспективі. Утім, стримана позиція США щодо озброєння українців необов'язково є догмою для всіх інших країн Заходу, зазначив колишній посол США в Україні, а нині директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст в інтерв’ю Укрінформу.

"Я вважаю, що рішення адміністрації Обами від 11 березня по відправці безпілотних літальних апаратів, позашляховиків Humvee та засобів захищеного зв'язку для України є кроком уперед в цій політиці", - зауважив експерт.

Водночас, за його словами, наскільки далеко це може зайти, на нинішньому етапі поки важко сказати. "Але все-ж-таки це є кроком уперед", - підкреслив Гербст.

Він зауважив, що небажання в Вашингтоні надавати Україні летальну оборонну зброю можна вважати ознакою стратегічного нерозуміння. "Відколи західні країни дивляться на США в плані лідерства в питаннях безпеки, обережність Білого дому служитиме підставою для більшості інших країн, щоб не надавати допомогу зброєю, але, можливо, не для всіх із них", - підсумував Джон Гербст.