Для підтримки "Кримнаш" Росія витратила 125 млрд рублів своїх громадян

Фінансова підтримка Криму і Севастополю Росією з урахуванням дотацій склала 124,7 млрд рублів ($2 млрд)

Про це повідомив представник російського Мінфіну, пише РБК.

Більша частина грошей пішла на фінансування поточних видатків - латки бюджетників, соціальні виплати, утримання установ, покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду регіону, говорить заступник директора напрямки держфінансів S&P Карен Вартапетов.

Решта витрати були на забезпечення електроенергією, тепло- і водопостачання, будівництво і транспорт, освіта, допомога у сфері ЖКГ, підтримку зайнятості та інші напрямки, випливає з відповідних постанов уряду.

"З точки зору бюджетної звітності, 125 млрд витрачені абсолютно прозоро, - говорить Вартапетов. - Часто сума касового виконання видатків не збігається з сумою, закладеної в бюджеті". Але це неповна сума держвидатків на Крим. Частина грошей витратили міністерства і відомства на поточну діяльність в регіоні.

У березні 2014 року прем'єр-міністр Дмитро Медведєв розпорядився створити в Криму територіальні органи всіх міністерств і відомств. Їм доведеться вишукувати кошти на нові філії всередині вже наявних кошторисів - ніякого додаткового фінансування на ці цілі не передбачено, говорив тоді РБК джерело в фінансово-економічному блоці уряду.

Те, що основні витрати відомства стали нести в Криму тільки під кінець 2014 року, видно і по динаміці держзакупівель, що відносяться до Кримського федеральному округу. Їх загальна сума склала 2,37 млрд руб. Більше всіх витратив Роскомнадзор. Він обмежився одним замовленням, вартість якого перевищила сумарні закупівлі будь-який інший держструктури в регіоні. Послуги з передачі даних по захищених каналах зв'язку та організації безпечного доступу до Єдиної інформаційної системи коштували службі 390 млн руб.

Трохи менше виявилися витрати місцевої ФСБ: вона в 2014 році закупилась на 379,5 млн руб, з яких 276,7 млн руб виділялися на покупку квартир в Сімферополі. У лідери списку потрапили також установа "Крим-Фармація", МВС, росказней і Слідчий комітет, які витратили для своїх кримських підрозділів від 100 до 300 млн руб.

Частина грошей прийшла в Крим у вигляді прямої допомоги від російських регіонів. 11 серпня 2014 уряд затвердив схему закріплення муніципалітетів Криму за 21 суб'єктом. Кожен з них повинен був підтримати новий російський регіон методологічно і матеріально. В результаті райони отримали допомоги більш ніж на 2,7 млрд руб., Говорив, виступаючи в Раді Федерації, заступник голови Мінкрима Андрій Цемаховіч. За його словами, 42% грошей пішли на охорону здоров'я і спорт, 23% - на ЖКГ та інфраструктуру.

Крім фінансової допомоги, регіони відправляли на півострів продукти, медикаменти, техніку і навіть російські прапори, портрети президента і герб Росії. Поставки здійснювалися в перші місяці після приєднання Криму до Росії. Велика частина вантажів виявилася розкрадена, розповідав Бі-бі-сі псевдоглава Криму Сергій Аксьонов.