Кінофестиваль у Празі відбудеться під гаслом "Свободу Сенцову"

Міжнародний кінофестиваль Febiofest, що проходить у Празі, приєднався до Європейської кіноакадемії у підтримці ув’язненого українського режисера

Цьогорічний фестиваль Febiofest розпочнеться 19 березня та триватиме до 27. На кінофестивалі буде присутній європейський продюсер Майк Дауні. До Праги він приїде у якості посланця Європейської кіноакадемії, яка підтримує українського режисера Олега Сенцова, повідомляє Радіо Свобода.

"Під час щорічної церемонії кінонагородження у Польщі люди підтримували протест із гаслами "Я – Олег Сенцов", а Febiofest приєднається із своїм гаслом – "Свободу Сенцову", – повідомляють організатори кінофестивалю у Празі.

Під час кінофестивалю у Чехії продемонструють 159 фільмів з 56 країн світу.

3 березня, під час церемонії нагородження у Варшаві польські кінематографісти вимагали звільнення українського режисера Олега Сенцова. Увесь зал тримав в руках плакати з написами "Jestem Oleg Sentsov" (Я – Олег Сенцов). 

9 березня польська академія кіномистецтва оголосила патронат над затриманим ФСБ Росії українським кінорежисером Олегом Сенцовим. Кіномитці Польщі кажуть, що їхня акція буде безстроковою, вона триватиме, поки Сенцов не вийде на волю.

Лефортовський суд Москви продовжив арешт українському режисеру до 11 квітня 2015 року. Олег Сенцов був затриманий у Криму співробітниками ФСБ Росії 11 травня минулого року. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів в Сімферополі, Ялті й Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього, по цій справі арештовані ще три людини.