Лукашенко вирішив заробити на Путіні, не продаючи Росії обіцяний бензин, - ЗМІ

Білорусь відмовляється поставляти в Росію нафтопродукти в узгоджених раніше обсягах

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на данні трьох федеральних чиновників і людину, знайому з ходом переговорів двох країн.

В останні роки Росія поставляла Білорусії нафту за внутрішніми цінами, а та у відповідь - нафтопродукти. Поставки узгоджуються щороку, план на 2015 - 23 млн і 1,8 млн т відповідно.

Минулого тижня білоруська делегація приїжджала в Москву, щоб зустрітися з міністром енергетики Олександром Новаком і віце-прем'єром Аркадій Дворкович, знають три чиновника. У її складі, за даними одного з них, - віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко.

Білоруси хочуть отримати 5,7 млн ​​т нафти в II кварталі, розповідає учасник переговорів. Графік на II квартал був підписаний у п'ятницю, інформація для службового користування, говорить представник Міненерго.

Поставки нафти і бензину - частина домовленостей Росії і Білорусії про створення з 2015 р Євразійського економічного союзу (ЄАЕС). Плани Мінська змінилися через девальвацію російського рубля: ціни на нафтопродукти в Росії стали нижче експортного паритету (експортна ціна мінус мито і транспортні витрати), тому Білорусії вигідніше поставляти бензин в інші країни.

У Росії держава не дає цінам швидко рости слідом за експортною альтернативою, пояснює один з чиновників: "Може пройти 5-6 місяців, перш ніж вони зрівняються".

За даними Thomson Reuters Kortes на 12 березня, 1 т бензину Аі-92 на Московському НПЗ з поставкою на російському ринку коштувала 34 350 руб., А експортний паритет - 41239 руб. "Білоруси кажуть: при таких цінах економіка наших НПЗ не літає", - ділиться федеральний чиновник.

Білоруська делегація посилається на протокол, підписаний у травні: якщо ціни на російському ринку істотно нижче експортного паритету, Білорусія може ініціювати консультації про тимчасове скорочення поставок, розповідає учасник переговорів.

Але поставки вже знижуються: білоруси практично перестали продавати на біржі нафтопродукти і скоротили продажу поза біржею, знає федеральний чиновник. І в минулому році Білорусія скорочувала поставки: тоді маржа поставок в Україну і в Прибалтику була вищою, ніж у Росію, в інші країни - нижче; в цьому році Росія - найневигідніший напрямок.

Обидві країни готові торгуватися, каже чиновник: "Починається покер". Без російської дешевої нафти у Білорусії швидко вичерпаються фінансові ресурси для підтримки валюти, а у президента Олександра Лукашенка в цьому році вибори, нагадує один з чиновників. Росія ж політично залежить від дружби з Білорусією, говорить чиновник фінансово-економічного блоку уряду: торік Лукашенко змусив Росію взяти майже всі його умови вступу в ЄАЕС.