Від сьогодні росіяни не зможуть вільно "бігати" через український кордон

Українська влада анулювали угоду про малий прикордонний рух з Російською Федерацією, з 16 березня перетинати державний кордон з Україною росіянам можна буде виключно через міжнародні пункти пропуску, які контролюються Києвом

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Малий прикордонний рух передбачав полегшену процедуру перетину російсько-українського кордону для жителів прикордонної 50-кілометрової зони.

Ще з 1 березня Київ увів заборону на в'їзд росіян на територію України за паспортами громадянина Росії і свідченнями про народження (для дітей до 14 років). З початку весни росіяни можуть потрапити в Україну тільки на підставі закордонного паспорта, дипломатичного паспорта, службового паспорта, паспорта моряка.

Через кілька днів прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що кабінет міністрів України прийняв рішення про припинення угоди з Росією про малий прикордонний рух. Прикордонникам було дано доручення вжити відповідних заходів, а МЗС України повинен був нотифікувати російську сторону про припинення договору.

Раніше жителі прикордонних районів могли перетинати кордон в місцях перетину кордону (місцевих пунктах пропуску) в будь-який час доби, а також в пунктах пропуску, передбачених Угодою між урядом Росії і урядом України про пункти пропуску через держкордон між РФ і Україною від 8 лютого 1995 .

Разом з тим, жителі прикордонних районів могли перетинати кордон пішки, на належних їм велосипедах і гужовому транспорті, а також переміщати через кордон належні їм легкові транспортні засоби без реєстрації їх на території прикордонних районів протягом строку, визначеного законодавством держави сторони перебування. Жителі прикордонних районів також могли переміщати через кордон товари, які не призначалися для виробничої або іншої комерційної діяльності.

Документ також не вимагав від жителів прикордонних районів отримання реєстрація та заповнення міграційної карти. Крім того, в угоді було наведено перелік спрощених місць перетину кордону.