Українські олігархи готують позови до міжнародних судів за вкрадені кримські активи

Українські олігархи готують позови до міжнародних судів через захоплення їхніх активів в Криму російської окупаційною владою

Про це пише "Німецька хвиля".

Незаконна "націоналізація" російською владою власності в Криму торкнулася багатьох українські бізнес-групи.

Президент України Петро Порошенко втратив Севастопольський морський завод і пов'язані з ним підприємства. У Олександра Лещинського забрали ПАТ Кримхліб.

Однією з перших жертв "націоналізації" стала група Приват, співвласником якої є голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський. Зокрема, це стосується активів і майна ПриватБанку. Лідер сепаратистів Криму Сергій Аксьонов пояснив рейдерську "націоналізацію" необхідністю повернути гроші вкладникам цього банку.

В Приваті не сприймають таку аргументацію.

"Якщо вас грабують на вулиці і кажуть, що це для того, щоб комусь допомогти, то не думаю, що це законна дія. Нас обікрали, пограбували", - заявив виданню генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш. Він не пов'язує відчуження з політичною позицією Коломойського. "Я пов'язую це з політичною позицією іншого пана, якого ми не дуже поважаємо, президента Росії Путіна", - уточнив Пікуш.

За словами топ-менеджера, у Приватбанку забрали більше, ніж було необхідно для повернення вкладів. Крім банківських відділень, Приват втратив у Криму 32 АЗС, ряд санаторіїв, один з яких, "Форос", оцінений в $ 40 млн. Він розповів, що ПриватБанк звертався до Росії з проханням повернути активи, однак не отримав відповіді.

Телекомунікації як один із стратегічних ресурсів стали одним з основних об'єктів "націоналізації" на півострові. У Київстару було відчужене все рухоме і нерухоме майно. Та ж доля спіткала і телекомунікаційний бізнес групи СКМ Ріната Ахметова: Укртелеком, мобільного оператора ТриМоб і групи Vega.

СКМ також втратила свої активи в енергетиці - в січні було відчужено ДТЕК Крименерго, а банки ПУМБ і Ренесанс Кредит закрили всі свої відділення в Криму

У олігарха Дмитра Фірташа "націоналізували" частку в ПАТ Кримгаз. З іншого боку, його два великих підприємства - Кримський титан і Кримсода - змогли продовжити роботу, перереєструвавшись за російським законодавством.

Позови до судів щодо "націоналізації" вже готують в СКМ і Приваті, розглядають можливість захисту інтересів в суді в Київстарі.

"Ми не бачимо законних підстав для "націоналізації" майна операторів на території півострова Крим і розцінюємо це як посягання на приватну власність", - заявили в СКМ.

"Зараз проводиться всебічна юридична експертиза ситуації, а також розробляється план подальшого захисту своєї власності, в тому числі і в міжнародних судах", - додали в прес-службі.

Юристи Привата також зайняті підготовкою документів для судів. "Міжнародні юристи займаються підготовкою відповідних документів. Поки недоцільно розкривати цю інформацію", - додав Юрій Пікуш.

Нагадаємо, сьогодні в українському МЗС повідомили, що за рік псевдовлада Криму "націоналізувала" 400 українських підприємств.