Європа хоче розорити "Газпром" через його жадібність до України, - ЗМІ

Газові трейдери Європи витягують додатковий дохід зі штрафів "Газпрому", запитуючи обсяги газу, які російська компанія свідомо не в змозі поставити

Про це пише празьке видання Hospodarske noviny, передає Газета.RU.

Все здійснюється в рамках контрактів, однак через суперечки з Україною "Газпром" запитану кількість газу транспортувати не може і йому доводиться платити штрафи за невиконання контрактних зобов'язань.

"Штраф може бути в розмірі повної вартості недопоставленого "Газпромом" палива", - цитує видання представника одного з чеських газових трейдерів.

За його словами, умови контрактів дозволяють покупцям запитувати на 20% більше норми. І якби всі європейські компанії скористалися цією можливістю, "Газпром" за останні півроку тільки на штрафах втратив би сотні мільйонів доларів.

Отримання штрафів від "Газпрому" чеському виданню підтвердила, зокрема, німецька RWE. За словами прес-секретаря компанії Майкла Мерфі, "Газпром" виплачував RWE компенсації за невиконані зобов'язання. Однак подробиці Мерфі не розкрив, пославшись на конфіденційність теми.

Представник "Газпрому" на запит про коментар не відповів, однак джерело, знайоме з ситуацією, підтвердив "Газеті.Ru", що з осені минулого року і по початок березня 2015 "Газпром" дійсно не завжди виконував контрактні зобов'язання за обсягами поставок.

"Газпром" технічно може нарощувати обсяги поставок через Україну, але до останнього часу робити цього не хотів, відзначає глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Пов'язано це в першу чергу з тим, що надлишки російського газу, які залишаються у європейських компаній, йдуть згодом назад в Україну (так звані реверсні поставки). "Газпром" неодноразово виступав проти реверсу і ще минулого року почав обмежувати поставки в Європу через українську територію.