Фармацевти і пацієнти: Олександра Павленко - дестабілізуючий фактор у МОЗ

Українські та європейські фармацевтичні асоціації солідарні з пацієнтами: у МОЗ з'явився "сірий кардинал"

Українські та іноземні фармацевтичні компанії (асоціації ООРМПП, АПЛУ, АПРАД, а також Європейська бізнес-асоціація, Американська торгова палата в Україні) направили листа президенту України Петру Порошенку і прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, в якому вказали на величезні проблеми в комунікації з МОЗ.

За заявою представників Європейської бізнес-асоціації та Американської торговельної палати в Україні, досі не вдалося впровадити жодного законопроекту, спрямованого на підвищення доступності препаратів для пацієнтів, протидію корупції, дерегуляцію галузі. Причину бачать в персоні першого заступника міністра охорони здоров'я Олександри Павленко.

Українські фармвиробники відзначають, що розмови з міністром Олександром Квіташвілі проходять успішно і конструктивно, але потім питання стікаються до Олександри Павленко і блокуються. При цьому розподіл повноважень між заступниками міністра охорони здоров'я не передбачає жодної участі першого заступника міністра Олександри Павленко в питаннях фармацевтики.

Віце-президент ООРМПП Віктор Чумак зазначав, що поведінка Олександри Павленко характерна не для міністерського чиновника, а для "наглядача", який збирається контролювати корупційні фінансові потоки.

Раніше розслідування програми "Гроші" показало, що Олександра Павленко має пряме відношення до попереднього керівництва Держлікслужби, яке пов'язували з родиною Миколи Азарова, керівником ФК "Дарниця" Глібом Загорієм. Олександра Павленко і Гліб Загорій - члени фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді.

17 березня Генпрокуратура зажадала від МОЗ дисциплінарного стягнення для першого заступника міністра охорони здоров'я Олександри Павленко за незаконне суміщення адвокатської практики з роботою в міністерстві.

"Центр протидії корупції" заявив, що Олександра Павленко грубо порушує антикорупційне законодавство. Фармацевтичні асоціації і пацієнти України вимагають відсторонення першого заступника міністра охорони здоров'я із займаної посади.