Від посттравматичного синдрому солдати страждали ще в древній Месопотамії

Більше трьох тисяч років тому солдатів мучили ті самі проблеми, що і їх сучасних колег

Про це інформує "Кот Шредингера" з посиланням на Early Science and Medicine, передає Еспресо.TV.

У багатьох з тих, хто пережив щось дуже страшне, розвивається посттравматичний стресовий розлад. Дослідники з університетів Раскін і Куїн Мері в Великобританії з'ясували, що такий діагноз можна було поставити і воїнам Стародавньої Месопотамії.

Найбільше згадок про травми, пов'язаних з війною, виявилося в текстах ассірійського періоду (1300-609 роки до н.е.). Саме в цей час війни велися найбільш часто, і чоловіче населення держави було зобов'язане воювати кожен третій рік свого життя. Загибель однополчан і постійний ризик власної смерті наносили воїнам глибокі психологічні травми.

У клинописних джерелах вчені змогли ідентифікувати деякі з характерних симптомів ПТСР: нав'язливі спогади, порушення сну з яскравими нічними кошмарами і коливання настрою. Також стародавні автори згадували про приступи страху, порушеннях пам'яті і депресії.

Ці симптоми месопотамські медики трактували як підступи духів ворогів, убитих хворим на полі бою. Саме тому для лікування застосовувалися як фармакологічні, так і релігійно-магічні методи, наприклад вигнання цих самих духів. На жаль, згадок про ефективність такого лікування в клинописних джерелах британські дослідники не знайшли.