ЄС має об'єднатися і використати проти Путіна "всі засоби", - голова Європарламенту

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц закликав усіх європейців до єдності щодо президента Росії Володимира Путіна, який прагне розколоти Європу

Про це політик заявив в інтерв'ю німецькому тижневику Die Zeit, опублікованому в середу, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Ми повинні використовувати всі засоби, щоб відбити спроби Путіна розколоти ЄС і чинити на нього вплив зсередини", - сказав Шульц.

Глава ЄП визнає, що "російська пропаганда, здається, вже домоглася успіху щодо частини європейців", маючи на увазі відсутність повної одностайності в питанні антиросійських санкцій. Назвав Шульц і слабкі ланки, зокрема, французький "Національний фронт", кредитований російськими банками, а також "деяких прем'єр-міністрів, які більш-менш відкрито улещували Путіна", не називаючи їх поіменно.

Водночас німецький політик назвав "великим зовнішньополітичним досягненням" спільну позицію ЄС у питанні санкцій проти Москви.

Однак, незважаючи на те, що Кремль стає "все більш непередбачуваним", Мартін Шульц говорить про необхідність відновлення партнерських відносин із Росією. "Євросоюз, що має мирних, стабільних сусідів, значно сильніше, ніж Євросоюз, оточений сусідами, що перебувають у перманентній кризі", - сказав голова Європарламенту.

Політик також закликав колег розглядати український конфлікт як внутрішньоєвропейську справу, проблему, "яку США вирішити не зможуть". За його словами, конфлікт слід вирішувати в європейській перспективі, не перетворюючи його на російсько-американську тему. Тоді Путіну доведеться мати справу, "торгуватися" за Україну з Європою, а не з Америкою.

Нагадаємо, раніше президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, депутат фінського парламенту від Коаліційної партії Ілкка Канерва закликав "ніколи не забувати" про порушення міжнародних норм з боку Росії в Криму.