Безглузда боротьба Росії проти газового реверсу в Україну коштувала "Газпрому" $6 млрд

"Газпром" заплатив від $5-6 млрд за невдалу спробу припинити реверс газу на Україну

Про це свідчать розрахунки російського "Интерфаксу" на основі галузевої статистики та дані джерел в монополії.

У тому числі близько $ 5,5 млрд склала недоотриманий виручка при поставках газу в далеке зарубіжжя і до $400 млн - штрафи (у практиці їх називають "знижками") за недопоставку номінованих покупцями обсягів газу.

У той же час необхідно пам'ятати, що оцінка обсягу недопоставки - 16-17 млрд кубометрів - може включати в себе не тільки обсяг реальної потреби. Адже як тільки імпортер розуміє, що постачальник не виконає номінацію, він прагне максимально завищити заявку, щоб отримати більший штраф.

Тим не менш, ця сума в рази перевищує розмір поточного боргу "Нафтогазу України", який "Газпром" намагається стягнути в стокгольмському арбітражі.

"Газпром" 4 вересня 2014 обмежив постачання газу до Європи у відповідь на запуск масштабного реверсу зі Словаччини на Україну. З 5 березня 2015 (після візитів до Москви представників найбільших покупців російського газу - прем'єра Італії Матео Ренці, глави Wintershall Райнера Зеле) несподівано повернувся до 100-відсоткового виконання оперативних заявок покупців. Аргументи, якими європейці переконали російську сторону змінити лінію поведінки, поки невідомі.